Javna tribina u Sarajevu
3

"Dodik mora biti zaustavljen, kao što je morao biti i Hitler"

Piše: N. J.
Moderator Emir Zlatar, Senadin Lavić i Suad Kurtćehajić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Profesori na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Senadin Lavić i Suad Kurtćehajić, govorili su o temi "Opasna politika Milorada Dodika prema Bosni i Hercegovini" na javnoj tribini upriličenoj u prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu.

Profesor Lavić je istakao kako živimo u vrijeme opasne, antibosanske politike, zbog čega se građani i intelektualci moraju angažovati. "Dodik nije opasan, već to što mi preko njega vidimo da postoji osmišljena koncepcija za rad na destabilizaciji BiH", kazao je Lavić u izjavi za medije prije svog izlaganja. Kurtćehajić je novinarima izjavio kako je nedavni, poznati TV duel između lidera srbijanskih liberala Čede Jovanovića i Milorada Dodika pokazao koliko je zapravo kod Dodika prisutan ozbiljan nedostatak znanja i argumenata. "Žalostan sam što niko od intelektualaca nije reagovao nakon Dodikovih istupa u toj emisiji. Dodik nije toliko jak koliko smo mi pokazali slabosti", kazao je Kurtćehajić dodajući kako se političari i intelektualci iz BiH moraju povezivati sa demokratskim snagama u Srbiji, koja uz nacionalističko ima i svoje demokratsko lice.

Na RS se nije smjelo pristati

Kurtćehajić je naveo neke od Dodikovih istupa u tom duelu ističući njegovu tezu prema kojoj je Republika Srpska formirana 9. januara 1992. "To je tada bila paradržavna tvorevina, a RS je nastala u Dejtonu, čime su nagrađeni oni koji su napravili zlo. A, posebno nakon genocida koji je počinjen u Srebrenici nad Bošnjacima takvo nešto se nije smjelo dogoditi zbog čega smatram da delegacija koja je predstavljala našu državu u Dejtonu nije imala kapacitet da odgovori tom historijskom zadatku. Osim toga, i sam Richard Holbrooke je priznao da je njegova najveća greška to što je 'pritisnuo' Aliju Izetbegovića da pristane na RS, mada Izetbegović to nije morao učiniti. Dodik otvoreno govori da on ne voli BiH, da nije iz BiH,već iz RS, što je svugdje u svijetu nenormalno, osim kod nas i nigdje u svijetu nakon takvih istupa ne bi ostao na svojoj funkciji ni 24 sata. Između ostalog, govori da Sarajevo nije glavni grad države, što je potpuno protiv onog što piše u prvom članu Dejtona", rekao je Kurtćehajić.

On je naveo da se Dodika mora zaustaviti i da osim intelektualaca i političara mora reagovati i međunarodna zajednica, odnosno visoki predstavnik Valentin Inzko. "Ne može se međunarodna zajednica rukovoditi time što je Dodik osvojio veliki broj glasova na izborima. Isto je tako i Hitler došao na vlast, a znamo šta se poslije događalo. Mnogi koji poznaju Dodika navode da on nije nacionalista, međutim, isto su to govorili i za Slobodana Miloševića, a znamo da se on na krilima nacionalizma održavao na vlasti, sličan njemu je i Dodik. Zbog toga smatram da on nije marginalan i da ga se mora zaustaviti", dodao je Kurtćehajić.

Mit o boju na Kosovu

Senadin Lavić je govorio o velikosrpskoj ideologiji i hegemonizmu, ističući kako velikosrpstvo predstavlja fašističke tendencije unutar srpskog naroda. On je istakao da velikosrpska ideologija počiva na mitu o boju na Kosovu iz 1389. godine, a da se potpuno zanemaruje historijska činjenica da su srpski vitezovi sedam godina poslije, u puno važnijoj bici kod Nikopolja, na rijeci Dunav u Bugarskoj, ratovali na strani Osmanlija protiv križara kršćanske koalicije na čijem je čelu bio ugarski kralj Žigmund Luksemburški.

"Srpski vojnici su se i nakon te bitke 1396. borili na strani Osmanlija, no u 19. stoljeću je stvoren mit o puno manje važnoj bici na Kosovu, nakon čega je došao dokument Načertanije 1844. godine, koji i nije bio toliko zločinački koliko memorandum Homogena Srbija iz 1941. godine, za koji je zaslužan velikosrpski i četnički ideolog Stevan Moljević. Onda je 1986. došao Memorandum SANU, kao najava agresivnog srpskog nacionalizma. Sve su to programi za pravljenje velike Srbije, a znamo da je nedavno donesen i zakon kojim se Srbija obavezala da će brinuti za sve Srbe u regiji, što se može smatrati nastavkom ove ideologije. Dakle, na osnovu stvorenog mita o boju na Kosovu pristalice velikosrpske ideologije i danas žive u mraku religijskog fundamentalizma", rekao je Lavić, dodajući kako velikosrpski geostratezi nisu završili posao u ratu te nastavljaju djelovati i u miru, između ostalog, radeći na jačanju RS-a i destabilizaciji BiH.

"Oni razmišljaju o kompenzaciji za Kosovo kroz odvajanje RS-a od BiH, zbog čega se radi na minimiziranju zločina koje su činili srpski vojnici u BiH, ali isto tako oni optužuju i ljude koji su stali u odbranu BiH, poput Jovana Divjaka, Ejupa Ganića i Ilije Jurišića, dok se potpuno zanemaruje činjenica da u Hagu sjede graditelji genocidne tvorevine RS, Radovan Karadžić, Ratko Mladić i ostali. Boris Tadić je u Srebrenicu došao ne radi žrtava nego da bi pred svijetom odigrao pokajničku ulogu, a onda je nastavio raditi na destabilizaciji BiH i jačanju RS", istakao je Lavić.