{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Međunarodna zajednica se boji reakcija u RS-u na stanje oko Kosova

F
25.1.2007. u 09:00
0
0
Dodik: Međunarodna zajednica se boji reakcija u RS-u na stanje oko Kosova
0
Dodik: Međunarodna zajednica se boji reakcija u RS-u na stanje oko Kosova
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik smatra da OHR treba da prekine svoju misiju kako je prvobitno najavljivano i da se odgovornost za donošenje odluka stavi na lokalne organe vlasti u BiH.
Komentirajući najnoviju ocjenu visokog predstavnika u BiH Kristijana Švarc Šilinga da OHR treba da ostane u nekom obliku u BiH kroz Bonska ovlaštenja i nakon 1. jula, Dodik je sinoć u emisiji Radio-televizije RS-a kazao da se međunarodna zajednica više boji reakcije u RS-u na stanje na Kosovu nego što želi da prizna.

- Kakvo god bude rješenje Kosova, u RS-u niko neće dići oružanu revoluciju, neće biti nikakvog nasilja, ali niko ne može da zabrani osjećaje ljudi, naveo je entitetski premijer.

Govoreći o ugovoru o prodaji državnog kapitala u Rafineriji nafte Bosanki Brod, Rafineriji ulja Modriča i banjalučkom Petrolu predstavnicima ruske kompanije "Zarubežnjeft", Dodik je kazao da Vlada do konačnog potpisivanja dokumeta o prodaji, 2.februara, mora da ispuni tri dogovorena uvjeta: da obezbijedi potvrdu o vlasništvu, da obezbijedi produženje odluke o kvalitetu goriva u Vijeću ministara i da dobije saglasnost Konkurentskog vijeća BiH za privatizaciju ovih preduzeća.

"Kad se te tri stvari obezbijede, kupac ulazi u vlasništvo", naglasio je Dodik.

Na prodaju je ponuđen državni kapital u sva tri preduzeća u iznosu od oko 64 posto za svako preduzeće, a ruska kompanija, kako je kazao Dodik, zainteresirana je i za akcije penzionog fonda i za ostale akcije.

"Kad je riječ o Rafineriji ulja, za koju je dobijeno 67 miliona eura, ostvarili smo veću cijenu od procjene. U Rafineriji u Bosanskom Brodu zbog ratne štete, zastarjele tehnologije i dugova nismo mogli dobiti više od 40 miliona. Petrol je procijenjen na 19 miliona, a dugovi su viši od 25 miliona", kazao je entitetski premijer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: