Postoji konsenzus naroda
598

Dodik kritikuje EU jer nije dodijelila kandidatski status BiH iako je država sigurnosno stabilna

S. Š. U.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (Foto: T. S./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon što je Evropska komisija i zvanično preporučila da Ukrajina dobije kandidatski status, nakon čega su brojni čelnici država EU pozvali da se on dodijeli i BiH, takav potez komentirao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Podsjećamo, predsjednik Slovenije Borut Pahor, hrvatski predsjednik Zoran Milanović, austrijski kancelar Karl Nehammer, te slovenski premijer Robert Golob pozvali su institucije EU da BiH dodijele status kandidata za pristupanje bloku.

Čini se kako i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik također smatra da njegova država ispunjava uslove za dodjelu kandidatskog statusa, prvenstveno jer za takvo nešto, za razliku od Ukrajine, ispunjava sigurnosne kriterije. Smatra da je ulazak u EU jedino pitanje za koje u BiH postoji koncenzus svih naroda.

"Ta odluka nas s pravom tjera na razmišljanje da li je evropski put jedini put kojim bi trebalo da idemo. Ako je odluka o Ukrajini rukovođena aktuelnim dešavanjima tamo, ne mogu da ne pitam da li je 93.000 poginulih u BiH malo za 'evropske' kriterijume", pita Dodik.

Član Predsjedništva BiH smatra kako se od naše zemlje očekuje da "ispunjava uslove koje trenutno ne ispunjavaju ni neke članice, a sa druge strane predlaže se kandidatski status za državu na čijoj teritoriji traju oružani sukobi".

Dodik je zaključio da "ako je to EU kojoj smo težili, onda hvala na takvoj EU".