"Tempirana bomba"
48

Dodik: Komšić je Macronu saopćio lični stav, a ja bih se zahvalio lideru Francuske

SRNA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić iznio privatni stav u razgovoru sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom kojem je rekao da nije tačna izjava francuskog lidera da je BiH tempirana bomba zbog prijetnji od povratnika sa sirijskog ratišta.
"To nije stav Predsjedništva. Ono što utvrde tri člana Predsjedništva je stav BiH. To što priča Željko Komšić njegov je lični stav", rekao je Dodik novinarima u Drvaru.

On je podsjetio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o bilateralnom sastanku Komšića i Macrona.

"Komšić se nalazi na multilateralnom skupu kojem prisustvuje i Macron i sasvim je prirodno da su imali priliku da se pozdrave i popričaju. Nije u redu da bude osporen stav predsjednika tako moćne države, ali to je Komšićev izbor. Ja to ne bih tako uradio i da sam bio u prilici rekao bih da mu zahvaljujem na tačnim ocjenama o tom pitanju", kaže Dodik.

On je dodao da ne smatra da je Macron pogriješio u ocjeni, te da i on zna da u BiH nema jedinstva u vezi sa pitanjem radikalnih islamista.

"Obični ljudi u BiH strepe od toga. Danas imamo vijest da se u BiH vraća više od 200 ljudi. BiH ne može da zbrine takvih 10 lokalnih ljudi, a kamoli one koji dolaze sa strane jer nema nikakvog plana. Ne bih volio da se praktično pokaže da je Macron bio u pravu i učinićemo sve da zaštitimo naše građane", poručio je Dodik.

Komšić je izjavio da je iskoristio priliku da na Mirovnom forumu u Parizu Macronu kaže da izjava koju je dao o BiH nije tačna i da je izazvala uznemirenost u BiH.