Nakon sjednice
32

Dodik: Komšić i ja smo tražili smjenu jednog broja ambasadora

Piše: Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je nakon sjednice Predsjedništva BiH da su on i Željko Komšić tražili da se smijeni jedan broj bosanskohercegovačkih ambasadora.

Dodik je rekao da je na današnjoj sjednici usvojena zajednička izjava u vezi s evropskim integracijama, kao i savjet da Vijeće ministara BiH što prije riješi proces odgovaranja na dodatna pitanja Evropske komisije.

Govora je bilo i o migrantskoj krizi, a Dodik je kazao da je u BiH registrovano 23 hiljade migranata, od čega je većina prošla kroz BiH, dok je od 3.500 do 4.000 migranata smiješteno u BiH.

Na današnjoj sjednici zaključeno je da se migrantima ne daje pravo azila, a sve s ciljem sprečavanja unutrašnjih problema. Bilo je govora i o Sporazumu o energetskoj efikasnosti s institucijama Evropske unije, ali i o imenovanjima i razrješenjima nekih ambasadora koje je pored njega tražio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Za sedam dana pripremit ćemo informacije o tome i pripremiti imenovanja za one koji budu razriješeni", rekao je Dodik.

Dogovoreno je da se pozovu predsjednici regionalnih zemalja u službenu posjetu BiH. Dodik je kazao i da je odbijen memorandum koji je potpisao ambasador u Australiji da bi za svoje članove porodice omogućio neke benifite.

On je rekao da članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu pristali na izmjene Poslovnika o radu Predsjedništva BiH kojim je predviđeno isticanje zastave RS-a, ali da će to pitanje biti pokrenuto u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zahvalio se Džaferoviću i Komšiću što su pristali da se iz sale u kojoj je održana sjednica ukloni jedna zastava, koja prema njegovom shvatanju predstavlja FBiH.

Na pitanje novinara da li je formiranje Ministarstva za evropske integracije i međunarodne odnose RS-a neustavno, Dodik je odgovorio da RS ima 72 posto ovlasti kada je riječ o evropskim integracijama.