Svečana inauguracija
1.4k

Dodik, Komšić i Džaferović položili zakletvu u Predsjedništvu BiH

Piše: I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović danas su u Sarajevu položili svečanu zakletvu čime su inaugurirani kao novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik, Komšić i Džaferović su u društvu velikog broja predstavnika domaćeg i međunarodnog političkog života, uz pratnju bh., regionalnih i svjetskih medija, u utorak u zgradi Predsjedništva položili svečanu zakletvu, čime je započet njihov četverogodišnji mandat kolektivnog šefa države.

Ceremonija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je sada već bivši predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otvorio konstituirajuću sjednicu i upoznao prisutne o dnevnom redu.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić je nakon toga novoizabranim članovima Predsjedništva BiH uručio certifikate, nakon čega su pročitali i potpisali svečanu izjavu, odnosno zakletvu.

Zakletva je glasila: "Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana".

Novi članovi Predsjedništva BiH činit će sedmi saziv ove institucije od 1996. godine kada su održani prvi poslijeratni izbori. Funkciju predsjedavajućeg Presjedništva Bosne i Hercegovine prvi će preuzeti Milorad Dodik kao član Predsjedništva iz Republike Srpske. Inače, on je jučer položio i svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini RS-a.

Podsjećamo, Džaferović je osvojio 212.000 glasova ili 36,6 posto, Komšić 225.500 glasova ili 52,6 posto, dok je Dodik osvojio 368.000 glasova ili 53,8 posto.