{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Jedan od novih bošnjačkih ministara morat će biti iz RS-a

F
2.6.2012. u 14:30
3
69
Dodik: Jedan od novih bošnjačkih ministara morat će biti iz RS-a
3
Dodik: Jedan od novih bošnjačkih ministara morat će biti iz RS-a
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/AFP)
Ukoliko jedan od ministara koji će doći umjesto SDA ne bude s prostora Republike Srpske (RS), neće biti ustavnog legitimiteta za Vijeće ministara BiH, rekao je u subotu predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik.
"Važno je da u strukturi po ustavu budu četiri ministra s prostora RS-a. Jedan od Bošnjaka u Vijeću ministara BiH s prostora RS-a je bio ministar sigurnosti Sadik Ahmetović. Sada nisam upoznat kakav će biti novi personalni sastav, ali je sigurno da jedan od dva ministra koja su pripadala SDA, a sada očigledno ulazi nova partija, morat će da bude s prostora RS-a", rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ponovio je da Bosna i Hercegovina nema vladu, već ministarsko vijeće, koje se ne bira, nego sastavlja, i da se mora podržati srpska kvota u Vijeću ministara jer bez toga neće biti ni tog vijeća. Isto je i s Bošnjacima, koji biraju svoje predstavnike, a koga će predložiti, kaže, Srbi u to ne ulaze.

"Neka oni biraju i postavljaju tamo koga hoće. Mi ovdje biramo svoje i svoje šaljemo tamo. I ne želimo da nam ih bilo ko osporava, kao što ni mi nećemo njihove", dodao je. Dodik je, komentirajući izjavu reisu-l-leme Mustafe Cerića da se Bošnjacima priprema novi genocid, rekao da "oni vrše samogenocid stalnim tvrdnjama kako su žrtve, ovo ili ono... Niko im ne prijeti. RS i srpski narod nisu vršili genocid ni u prošlosti, nad nama je vršen genocid u Jasenovcu i na drugim mjestima, što su masovno ideološki podržavali prethodnici Mustafe Cerića“.

U prošlom ratu, kaže, desio se ogroman zločin u Bosni i Hercegovini i pojedinci koji su ga činili moraju odgovarati. Dodik je naveo da smatra kako se u Islamskoj zajednici održavaju izbori i da će "vjerovatno biti podržan onaj ko više baci kamen". Reisu Ceriću osporava to što se "masovno bavi politikom", pa je "uloga Islamske zajednice apsolutno negativna u društvu, a trebalo bi da bude izvan politike i vlasti“.

Suprotno tome, tvrdi, "oslobođen je prostor za slobodno djelovanje ekstremnih muslimanskih grupa, kao što su vehabije, selefije i ostali". "Sve terorističke napade koji su se ovdje desili izveli su pripadnici radikalnog vehabijskog pokreta...“, rekao je Dodik i dodao da Cerić ima drugih tema o kojima treba da razgovara, "a ne da priziva neke situacije“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: