Blok lista
60

Dodik je prekinuo kontakte RS-a s ambasadama, ali gdje je zaboravio ranije radikalne odluke?

D. Be.
Foto: Pixsell/Dejan Rakita
Foto: Pixsell/Dejan Rakita
Vlada Republike Srpske jučer je naložila prekid kontakata sa uposlenicima američke i britanske ambasade u Bosni i Hercegovini. To je nova mjera u režiji entitetskog predsjednika Milorada Dodika.

"Vlada Republike Srpska je u nastavku 13. sjednice, usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja", navedeno je na sajtu entitetske vlade.

Vlada RS-a konstatuje da je Republika Srpska prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obje ambasade, te s tim u vezi traži od institucija RS-a, predstavnika RS-a u institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u RS-u, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije.

Ovo praktično znači da državni ministri (Zoran Tegeltija, Staša Košarac i Nenad Nešić), kao ni brojni parlamentarci na nivou BiH ubuduće, prema informaciji Vlade RS-a, neće razgovarati niti sarađivati sa uposlenicima Ambasada SAD-a i Velike Britanije.

"Vlada RS-a je uvjerena da ovakvo djelovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH i stava je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu miješanja u unutrašnje stvari u BiH ... Vlada Republike Srpske će Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja i zaključak dostaviti Narodnoj skupštini Republike Srpske", saopćeno je.

Sada, kada RS prekida kontakte s američkim i britanskim diplomatama u BiH, podsjetimo se samo na neke slične radikalne "informacija i zaključke" u posljednjih godinu dana koje je usvojila vlada i skupština, a koje su naprosto zaboravljene "u putu" i preko kojih se prešlo tek tako.

Sredinom decembra 2021. godine Narodna skupština RS-a usvojila je set zaključaka kojima se otvara put za povrat nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta.

Tada su razmatrane su četiri informacije i usvojeni su zaključci u vezi s informacijama o pravosudnim institucijama BiH, o prijenosu nadležnosti sa RS-a na nivo BiH u oblasti odbrane i sigurnosti, o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja.

RS je najavljivala i formiranje vojske i obavještajno-sigurnosne agencije, agencije za lijekove, uprave za indirektno oporezivanje... Ništa od toga se nije desilo i sve je ostalo u Dodikovim snovima.

Dva mjeseca poslije, NSRS je zatražila od Parlamentarne skupštine BiH da prije svake sjednice dostavi Narodnoj skupštini RS-a sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku. Također, isto su zatražili i od Vijeća ministara BiH. Mislite da danas to neko radi ili zahtijeva?

Političari iz RS-a, odnosno članovi stranaka sa sjedištem u Banjoj Luci, početkom 2022. godine su i blokirali rad institucija BiH i odbijali dolaziti na sjednice, ali je i to ubrzo prekršeno, pa se rad nastavio. Uprkos prozivkama opozicionara, vladajuća struktura u RS-u je nastavila raditi i donositi odluke na nivou BiH.

Do kada će Dodikove martionete u figurama političara na svim nivoima vlasti držati na "blok listi" diplomate iz ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije? Vjerovatno do prve prilike "kada zagusti" pa će se "u interesu RS-a" kontakti odblokirati, a saradnja nastaviti.

Također, tvrdnje da djelovanje ambasada SAD-a i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD-a i Velike Britanije prema BiH, potpuno je neargumentovano i besmisleno s obzirom da je veoma poznat stav vlada obje države prema BiH.

Baš kao što je poznat njihov stav prema liku i djelu Milorada Dodika. Završio je na "blok listi" i Amerike i Britanije.

projectagora