"Samo kliknemo"
300

Dodik javno priznao da prisluškuje američkog ambasadora u BiH

D. Be.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) sinoć je u Brčkom s govornice rekao da njegova vlast "zna šta radi američki ambasador u BiH" odnosno da ga zapravo prisluškuju - "na jedan klik".
"Malo smo se uvježbali, pa i mi njih sad slušamo. Ne slušaju samo oni nas. Znam ja šta oni pričaju. To nije bilo moguće prije samo pet-šest godina. Nisi smio pomisliti da slušaš američkog ambasadora, a mi ga samo 'kliknemo'. I mi znamo šta on radi. Mi smo država", rekao je u srijedu navečer na predizbornom skupu SNSD-a Milorad Dodik.

Ovo nije prvi put da Dodik javno govori da njegove parapolicijske i paraobavještajne službe vrše posebne istražne radnje.

Tako je u maju 2020. godine u zgradi Narodne skupštine RS-a, u prisustvu ministra policije Dragana Lukača, rekao da "slušaju" Draška Stanivukovića i ostatak opozicije. Nakon brojnih reakcija na tu izjavu, Dodik je rekao da je to bio samo performans.

Dodikova izjava o prisluškivanju američkih diplomata stiže samo dan nakon što je je Washngton otkrio, između ostalog, da je prije izbora 2018. godine ruski oligarh Konstantin Malofejev tajno pomagao finansiranje predsjedničke kampanje Milorada Dodika.

Interesantno je i kako je samo nekoliko sati prije skupa u Brčkom američki ambasador Michael Murphy boravio u Banjoj Luci gdje se sastao s ministrom policije Draganom Lukačem i načelnikom policije RS-a Sinišom Kostreševićem.

Oni su, kako je saopćeno, razgovarali o sigurnosnoj situaciji u tom bh. entitetu, a teme su bile i vladavina prava i značaju borbe protiv korupcije za budućnost tog entiteta i cijele Bosne i Hercegovine.