BiH
0

Dodik: Ja ću tužiti Ashdowna, ako to niko drugi neće

FENA
Predsjednik Vlade Repuvlike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će on pokrenuti tužbu protiv bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna, a po osnovu Odluke Ustavnog suda BiH po tužbi Dragana Kalinića i Milana Bilbije, gdje je utvrđeno kršenje osnovih ljudskih prava.

"Ako je to utvrđeno u ta dva slučaja, onda je tako i u svim ostalim smjenama koje je učio", kazao je entitetski premijer optuživši "Ashdowna da se ponašao kao slon u staklenoj bašti i da to svi znaju".

Istaknuo je da on nema namjeru da "pusti da Ashdownovo djelovanje bude okvir za ponašanje bilo koga ko dođe ovdje", te naveo da ekipa pravnika radi na koncipiranju tužbe protiv bivšeg visokog predstavnika i onda će biti proslijeđena "tamo gdje treba".

Dodik je uputio i zamjerku medijima da ne održavaju dovoljno temu da je jedan visoki službenik međunarodne zajednice prekršio povelju o ljudskim pravima.

"Nema Ashdowna ovdje, šta se bojite. Pišite o tome i obavještavajte ovaj narod da dolaze ljudi sa strane da vam krše ljudska prava", poručio je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je precizirao da se za tužbu protiv Ashdowna traži pravni osnov, te da misli da on postoji. "Mi ćemo Ashdowna tužiti zato što je prekšio povelju o ljudskim pravima, koja je sastavni dio Ustava BiH, a na osnovu presude Ustavnog suda BiH u kojoj se kaže da je on prekršio ta prava", kazao je Dodik.

Poručio je da, ukoliko lokalni funkcioneri, moraju odgovarati u skladu sa zakonom, onda niko od međunarodnih službenika nije zaštićen.

Dodik je podsjetio da je Vlada tužila i bišeg predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oprezivanje BiH Jollya Dixona te da se sada ispostavilo da "su oni znali da je Dixon krivac i povukli su ga iz misije".

On je naveo da je revizorska kuća utvrdila da su "nam ukrali 30 miliona KM i još nam osporavaju da nam to daju, ali od toga nećemo odustati".