BiH
0

Dodik iznenađujuće smiren nakon proglašenja nezavisnosti Kosova

Sarajevo-x.com
Nakon što je Skupština Kosova jučer proglasila nezavisnost, očekivano su reagovali i zvaničnici iz Republike Srpske. Nepriznavajući nezavisnost prvi ljudi RS ocijenili su odluku Skupštine neprihvatljivim aktom, a premijer RS-a Milorad Dodik je iznenađujuće mirno primio informaciju o nezavisnosti Kosova.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik proglašenje nezavisnosti Kosova ocijenio je kao neprihvatljiv akt razbijanja teritorijalnog integriteta suverene i međunarodno priznate države Srbije protivno njezinoj volji i ustavno-pravnom poretku, a koji RS ne priznaje i ne prihvata.

U svojim jučerašnjim medijskim istupima premijer Republike Srpske Milorad Dodik, čija je retorika kada je u pitanju Kosovo obično nešto žustrija, kazao je da se protivi jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova jer bi to moglo stvoriti novu praksu u političkom i pravnom svijetu te da bi odluka Skupštine Kosova mogla imati za posljedicu slične odluke širom svijeta.

Dodik je svakako naglasio da će se RS protiviti priznavanju nezavisnosti Kosova. Premijer RS-a je dodao da novonastala situacija neće biti nimalo ugodna za političare jer će biti suočeni sa novim pitanjem u formi kako to Kosovo može proglasiti nezavisnost a RS ne može.

Milorad Dodik dodaje da je "mirna glava, stabilnost i strpljenje ono što je u ovom trenutku najpotrebnije u cijelom regionu".

U organizaciji Srpskog narodnog pokreta "Izbor je naš“ održan je jednosatni protest u Banja Luci na kojem nisu zabilježeni nikakvi incidenti. Glasnogovornik EUFOR-a David Fielder kazao je da je sigurnosna situacija u BiH, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova mirna i stabilna.

Fielder je naglasio da će EUFOR nastaviti pratiti situaciju i reagirati u slučajevima kada to bude neophodno. Dodao je da EUFOR uvijek ima planove za reakciju na svaku situaciju, ali da je trenutno okruženje u BiH sigurno i stabilno./S.Č.