{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik iznenađen optužnicom protiv Mladena Ivanića

F
24.10.2007. u 17:07
0
0
Dodik iznenađen optužnicom protiv Mladena Ivanića
0
Dodik iznenađen optužnicom protiv Mladena Ivanića
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izražava nezadovoljstvo činjenicom da je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv lidera PDP-a Mladena Ivanića i drugih optuženih u predmetu „Srpske šume“ u trenutku kada je Ivanić javno predstavio niz inicijativa značajnih za ukupnu političku situaciju u BiH.
„Bez namjere da se miješam u meritum pomenutog predmeta, i uopšte u nezavisnost pravosudnih institucija, ipak sam iznenađen odabiranjem trenutka i načina da se medijski objelodani potvrđivanje optužnice", navodi se u Dodikovom pismenom reagiranju.

Navodi se i da je "teško izbjeći zaključak da se ovdje ne radi o koincidenciji već o političkoj odmazdi".

"Utisak je da Sud BiH smišljeno, a po nečijem nalogu ili prijetnji, lidera parlamentarne političke partije u RS-u i BiH stavlja u kontekst izvršioca teškog krivičnog djela upravo u momentu kada taj lider izražava principijelan politički stav o politici nametanja, prijetnji i smjena koje institucija visokog predstavnika provodi u BiH", smatra Dodik.

Ovaj zaključak dobija na težini, kako navodi, ako se imaju u vidu drugi slični slučajevi sudskog progona političkih lidera iz RS-a i BiH u trenucima kada su oni predstavljali prepreku ostvarivanju OHR-ove političke agende.

"Kroz sličnu torturu prošao sam i ja, kao i lider HDZ-a BiH Dragan Čović. U oba ova slučaja pokazalo se da su optužnice neargumentovane, ali je ipak optuženima nanesena ogromna politička i materijalna šteta, te su značajan vremenski period bili faktički uklonjeni s političke scene", ističe Dodik.

Navodi i da se stvara utisak da i ova optužnica nema za cilj traganje za istinom o navodnim krivičnim djelima, već uklanjanje političke i javne scene političara koji se usuđuje usprotiviti nedemokratskim mjerama pojedinih međunarodnih zvaničnika u BiH.

"Ukoliko su ove sumnje opravdane one u potpunosti dovode u pitanje nezavisnost pravosudnog sistema u BiH. Moguće je da je taj sistem nezavisan od mišljenja institucija, političkih partija i najšire javnosti u zemlji u kojoj djeluje, ali je očigledno da je
itekako zavisan od protektora u ovoj zemlji“, kaže se u reagiranju Milorada Dodika, saopćenog iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: