BiH
0

Dodik: Iskorititi sve mogućnosti saradnje RS-a i Srbije

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio da je sjednica Vijeća za saradnju RS-a i Srbije održana u četvrtak dokaz da se žele iskoristiti sve mogućnosti saradnje koje daje Dejtonski mirovni sporazum i u skladu s njim potpisani Sporazum o specijalnim i paralelnim odnosima.

Nakon što su predsjednici i premijeri RS-a i Republike Srbije Milan Jelić, Boris Tadić, Milorad Dodik i Vojislav Koštunica u Banjoj Luci održali prvu, konstitutivnu sjednicu Vijeća za saradnju koje je formirano u skladu s navedenim sporazumom RS-a i Srbije, Dodik je kazao da postoje mogućnosti saradnje u svim sektorima, kao što je mogućnost integracija elektroprivreda.

On je na pres-konferenciji pozvao i druge elektroprivrede u regiji da razmotre postoji li interes za takvu inicijativu, jer smatra da je to značajan resurs koji će u budućnosti imati važnu ulogu ako se bude adekvatno upravljalo tim sektorom, ali i razvijala ta oblast u budućnosti.

Na sjednici Vijeća za saradnju rečeno je da postoji potreba zajedničkog ulaganja u izgradnju "Buk Bijele“, te na izgradnji još nekih zajedničkih projekata RS-a i Srbije u toj oblasti.

Entitetski premijer ne vidi ništa sporno u inicijativi koja je danas potekla da vlade RS-a i Srbije da se izgradi osnovna škole u ovom bh. entitetu koja će nositi naziv "Srbija".

Dodao je da tu ne može biti sporan naziv škole i spreman je, kao premijer, podržati i gradnju škole pod nazivom "Hrvatska", ako Hrvatska poželi graditi takvu školu u RS-u.