Plaši se obaveza
88

Dodik: Inicijativa o konstitutivnosti Srba u FBiH iza sebe ima opasne namjere

SRNA
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je Izvršni komitet ove stranke odbacio inicijativu poslanika SDP-a BiH Denisa Bećirovića u parlamentu BiH o konstitutivnosti Srba u Federaciji BiH, jer je iza sebe imala opasne namjere.

"Inicijativa je neodrživa i neprihvatljiva sa stanovišta činjenica da Predstavnički dom nema nikave nadležnosti da donosi dokumente kojima bi mogao da bilo koga obavezuje, pa čak da inicira djelovanje za niže organe vlasti", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke.

Dodik je poručio da je SNSD u inicijativi vidio opasnost u vezi sa mogućnošću da sutra na isti način to urade i za neke obaveze koje bi bile nametnute u Republici Srpskoj.

"Ključni momenat je to što se tom inicijativom, koju je podržao SDS, promoviše uvođenje i upotreba 'bosanskog jezika', koji bi trebalo da se brani u ustavima Federacije BiH i kantona, što bi predstavljalo ozbiljan presedan i postavilo bi pitanje zašto onda mi to ne bismo mogli da podržimo i u Republici Srpskoj", naglasio je Dodik, istakavši da ova stranka sebe smatra patriotskim blokom, za razliku od "bosanskog bloka" kojem pripada SDS i druge političke partije iz Saveza za promjene.

Iz ta dva ključna razloga, pojasnio je Dodik, SNSD smatra da je bilo logično da glasa kako je glasao i da odbije inicijativu koja je za njih bila veoma sumnjivog karaktera.

Lider SNSD-a je poručio da ova stranka ne vjeruje u dobre namjere Bećirovića, koji pokušava da se predstavi kao neki dobrotvorac.

"Što se tiče konstitutivnosti Srba, SNSD smatra da to treba konačno da se završi. Svjesni smo situacije u Mostaru gdje već osam godina ne može da dođe do dogovora oko izbora na lokalnom nivou", objasnio je Dodik.

On je dodao i da će ova stranka razgovarati sa predstavnicima vlasti kantona i pokušati da obezbijedi primjenu klauzule o konstitutivnosti kroz interni dijalog.

"Nedopustivo je da to nije riješeno, ali to se ne može odnositi na mogućnost da SNSD to promijeni i, kako su željeli da predstave, da mi to ne želimo da podržimo. Podržavamo to, ali nismo naivi, niti smo bosanski orijentisani", poručio je Dodik.

Sjednici su prisustvovali svi članovi Izvršnog komiteta, među kojima su potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović, Nikola Špirić, Radovan Višković, Nebojša Radmanović, Marko Vidaković, generalni sekretar stranke Luka Petrović, predsjednik Aktiva žena Nada Tešanović, te predsjednik Mladih socijaldemokrata Denis Šulić.