Sastanak u Beogradu
0

Dodik informisao Tadića o razgovorima u Butmiru

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik informisao je predsjednika Srbije Borisa Tadića o sastanku sedam političkih lidera iz BiH sa predstavnicima EU i SAD održanom juče u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva.

U saopštenju iz Pres službe predsjednika Srbije navodi se da su se Tadić i premijer Dodik sastali večeras u Beogradu.

Lideri sedam političkih partija iz Republike Srpske i Federacije BiH, koji su juče u vojnoj bazi Butmir razgovarali sa zvaničnicima EU i SAD, nisu potpisali nikakav papir, a organizatori sastanka nisu ponudili nikakav dokument, već su predstavili principe neophodne za ubrzanje reformi na putu BiH ka evroatlanstkim integracijama.

Zamjenik državnog sekretara SAD Džejms Štajnberg, ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt i komesar za proširenje EU  Oli Ren ostavili su domaćim liderima rok do 20. oktobra da razmotre njihove prijedloge, nakon čega će ponovo razgovarati. 

Premijer Dodik izjavio je ranije da predstavnici EU na sastanku u Butmiru nisu rekli da je promjena Ustava uslov za zatvaranje OHR-a, ali su pomenuli da su minimalne ustavne korekcije uslov za prihvatanje kandidatskog statusa BiH.

On je naveo da RS može da prihvati samo razgovore o minimalnim korekcijama Ustava BiH i da je crvena linija postojanje RS i njen puni subjektivitet kao autonomije u BiH.

Premijer Dodik je rekao da se sve u vezi sa ustavnim promjenama mora vratiti u institucije sistema, u parlament, koji će odlučiti o obimu, širini i zahvatima koje neko predlaže.
"Prijedlog da Savjet ministara BiH postane vlada ne može da prođe, kao ni pokušaji da se otete nadležnosti, zakoni i reforme koje je uveo visoki predstavnik `'uguraju`' u Ustav", rekao je Dodik i istakao da je Dejtonski sporazum  osnova svega.