{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Dodik: Incijativa za promjenu imena RS-a je neprihvatljiva, SNSD prekida sve razgovore sa SDA

Piše: A. Z./Klix.ba
23.1.2019. u 18:02
725
811
Dodik: Incijativa za promjenu imena RS-a je neprihvatljiva, SNSD prekida sve razgovore sa SDA
725
Dodik: Incijativa za promjenu imena RS-a je neprihvatljiva, SNSD prekida sve razgovore sa SDA
Foto: I.Š./Klix.ba
Nakon što je Stranka demokratske akcije poručila da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva entiteta RS, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je to neprihvatljivo, da neće učestvovati u radu Predsjedništva ukoliko do toga dođe, te da SNSD prekida sve razgovore sa SDA.
"Republika Srpska je neupitna, njen naziv je neupitan, kao i njena teritorijalna i politička organizacija. Neprihvatljiva je bilo kakva inicijativa, nespojiva za Ustavom BiH. O tome nema rasprave jer je RS vidljiva u svim segmentima Dejtonskog sporazuma. Ja sam biran na prostoru RS-a jer je u Ustavu rečeno da se član Predsjedništva iz reda srpskog naroda bira na prostoru RS-a. To su dokazi da je RS ustavna, da je bila strana u dejtonskim dogovorima, potpisala je sve anekse Dejtona i kao takva je neupitna, kao i njen naziv i postojanje", kazao je Dodik.

Iako inicijativa još nije dostavljena Ustavnom sudu BiH, Dodik je već izrazio sumnje u dobre namjere ove institucije, zbog čega je na sastanak i razgovor o ovoj temi sutra pozvao sve predstavnike političkih partija u NSRS-u i Parlamentu BiH.

"Ako inicijativa bude podnesena, zatražit ću zasjedanje NSRS-a i predložiti adekvatne mjere. Ako inicijativa dođe u Ustavni sud, nemam namjeru da sarađujem s ljudima koji omalovažavaju RS, neću napustiti Predsjedništvo, ali moje učešće u radu će biti dovedeno u pitanje. Ako inicijativa krene u formalnom obliku, to je inicijativa za razduživanje BiH. RS neće trpjeti i čekati ishod procesa jer nema povjerenja u odluku Ustavnog suda", poručio je Dodik.

Istakao je da SNSD prekida sve razgovore sa SDA o formiranju Vijeća ministara BiH dok se ova situacija ne riješi.

"Bošnjaci ne žele nikoga u BiH, majorizuju Hrvate, člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda je izabran bošnjačkim glasovima, omalovažavaju hrvatske kantone, odbacujuo RS i Dan RS-a, a sada dovode u pitanje ime RS-a. To nam govori da nemamo šta raditi u BiH", zaključio je Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: