BiH
0

Dodik ide u Beograd na protest zbog nezavisnosti Kosova

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik potvrdio je da će učestvovati u velikom protestu u Beogradu zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova te ponovio stav da Vlada RS-a ne prihvata nezavisnost Kosova i posredstvom svojih predstavnika u zajedničkim organima BiH neće dati saglasnost da BiH prihvati kosovsku nezavisnost.

Dodik je nakon razgovora s ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthewom Rycroftom kazao da je razgovarano i o mogućim implikacijama jednostrane odluke o nezavisnosti Kosova.

Ocijenio je da će večeras na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a biti razmatrana zajednička izjava predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića, predsjednika Narodne skupštine Igora Radojičića i premijera povodom nedavnog proglašenja nezavisnog Kosova te da će parlament RS-a ocijeniti da je neprihvatljiv akt proglašenja nezavisnosti Kosova.

Dodik je naveo da će biti iznesena tvrdnja da je to narušavanje teritorijalnog integriteta jedne članice UN-a, te da, ukoliko većina zemalja članica UN-a prizna nezavisnost Kosova, da se time neminovno stvara presedan i nova politička praksa te da odgovornost za buduća dešavanja na tom fonu treba da snose oni koji su stvorili takvu praksu.