Očekivana reakcija
257

Dodik ide protiv odluke Ustavnog suda BiH, najavio uspostavljanje Agencije za lijekove RS-a

S. Š.
Milorad Dodik, predsjednik RS-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Milorad Dodik, predsjednik RS-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Ustavni sud BiH je na plenarnoj sjednici danas ukinuo sporni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a, dok je, Milorad Dodik, s druge strane najavio uspostavu ove institucije.

Ustavni sud BiH je tako na današnjoj sjednici donio odluku o apelaciji Šefika Džaferovića o ocjeni ustavnosti Zakona o lijekovima Republike Srpske i ocijenio da ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni.

Istaknuto je da su, prema načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti dužni da poštuju zakone na nivou Bosne i Hercegovine, a prema članu III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti su dužni da poštuju odluke institucija Bosne i Hercegovine

Milorad Dodik koji je od samog početka lični zagovornik ovog zakona i, samim time, uspostavljanja Agencije za lijekova RS-a kao institucije, ponovo je Ustavni sud BiH označio kao "politički" te rekao da su odluke koje sud donosi uperene isključio protiv RS-a.

"Republika Srpska će nastaviti s primjenom svojih ustavom zagarantovanih prava i uspostaviti agenciju za lijekove", napisao je Dodik na svom Twitter nalogu.