BiH
0

Dodik i Tanger o odlukama visokog predstavnika

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je za RS neprihvatljivo nametanje rješenja koja taj entitet dovode u neravnopravan položaj te da je došlo vrijeme da se okonča praksa nametanja odluka od visokog predstavnika u BiH.

Dodik je nakon sastanka s ambasadorom Antoniom Tangerom, specijalnim izaslanikom za zapadni Balkan Vijeća za implementaciju mira, kazao da će RS na svaku takvu odluku, uključujući i ovu koju je nametnuo Miroslav Lajčak, odgovoriti demokratskim sredstvima, koja ni na koji način ne treba shvatiti kao namjeru destabilizacije BiH.

Očekuje i da Narodna skupština tokom današnjeg zasjedanja „zauzme jasan i nedvosmislen stav o posljednjim mjerama visokog predstavnika“.

On je dodao da bi bilo dobro, prije bilo kakvih konačnih odluka parlamenta, sačekati kominike Vijeća za implementaciju mira koji će najvjerovatnije ozbiljno raspravljati o ovom pitanju.

Komentarišući pravno tumačenje odluke visokog predstavnika, naveo je da ono nije prihvatljivo za RS. „Tumačenje je nešto što ima određeni rok trajanja i stoga smatramo da visoki predstavnik dio tumačenja ili treba pretvoriti u norme ili norme koje je već nametnuo izmijeniti“, kazao je Dodik.

Ambasador Antonio Tangera izjavio je da Republika Srpska kao konstitutivni dio BiH nikada nije bila upitna za Evropsku uniju.

„RS treba da bude dio evropske porodice“, kazao je Tangera i dodao je svijet Evropske unije „svijet mira i stabilnosti kao garanta prosperiteta“.

On nije želio komentirati posljednje odluke visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, ali je pozdravio deklaraciju koju su usvojili lideri šest najznačajnih strana u BiH, ocijenivši je dobrim korakom BiH ka Evropskoj uniji.