Atrakciji prijeti potop
0

Dodik i SNSD 'Vodenog Ćiru' pretvaraju u Titanik

Piše: A.Karadža
Vodenom Ćiri, brodu koji je trebao predstavljati inicijalnu kapislu turističkog razvoja Istočne Bosne, zahvaljujući sistematskim opstrukcijama Milorada Dodika i negovih partijskih kolega, prijeti opasnost od uništavanja i potonuća, zbog čega je pokrenuta online peticija na društvenoj mreži Facebook pod nazivom "Spasimo Vodenog Ćiru".

Više informacija o peticiji možete saznati na "Spasimo Vodenog Ćiru".

Kako nam je rekao Bojan Bajić, idejni tvorac projekta, takav odnos prema Vodenom Ćiri posljedica je sistematske opstrukcije Milorada Dodika i SNSD-a koja traje od prvog dana otkada je projekat osmišljen.

"Milorad Dodik je na jednom sastanku u Trebinju rekao da projekte koji uključuju dva entiteta treba gaziti i gušiti na svaki mogući način. Nakon toga je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković odbio da finansira participaciju u projektu koji je prethodni ministar Boris Gašpar obećao finansirati. To su dokazi sistematske opstrukcije. Ključni dokaz je da RTRS nikada nije snimila nijedan afirmativni prilog o projektu iako su to radile sve druge televizije iz BiH i okruženja, stanice iz Španije, Njemačke, Francuske, Engleske", rekao je Bajić.

On je dodao da je RTRS samo jednom došla na lice mjesta i snimila emisiju o navodnim sumnjivim troškovima projekta.

"Načelnik opštine Rudo Milko Čolaković koji je također iz Dodikove stranke nije godinu dana htio doći na brod. Tek smo uspjeli da ga privolimo kad smo zamolili američkog ambasadora da dođe na brod i pozove načelnika i ministra Gluhakovića, koji su došli jer su morali", rekao je Bajić.

Posljedica takvog odnosa je nedavno nasukavanje i oštećenje broda usljed poplava zbog čega postoji mogućnost da brod potone.

"Otkad sam brod predao u nadležnost opštine Rudo niko ga ne održava niti ga čuva, ne bave se vožnjom i u jednoj od poplava zamalo nije potonuo jer nikoga nije bilo da to koriguje", rekao je Bajić.

Bajić je istakao da će peticija biti usmjerena prema Evropskoj komisiji kao finansijeru projekta i da će se od njih tražiti da ne prepuštaju brod u nadležnost opštine Rudo.

"Mi želimo da poručimo EK i cijeloj javnosti, ako EK preda vlasništvo opštini Rudo to znači da će taj brod u narednom periodu potonuti i na taj način će EK snositi odgovornost", rekao je Bajić.

Podsjećamo da je projekat Vodenog Ćire pokrenut 2006. godine, promotivne vožnje su pokrenute 2007. godine, a od 2008. godine brod stoji i ne prevozi putnike.