BiH
0

Dodik i Silajdžić i danas razgovaraju o rješenjima za reformu policije

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić potvrdio je i da se današnji razgovor lidera SNSD-a i Stranke za BiH Milorada Dodika i Harisa Silajdžića u Sarajevu održava u kontekstu pronalaska rješenja za reformu policije.

On je u izjavi novinarima kazao da se "ovih dana osjeti jedna domaća komunikacija otvorena po više linija, ne samo pod pritiskom i uz asistenciju međunarodne zajednice već i domaćih političara".

U tom kontekstu je, kazao je Radojičić, i današnji susret između Dodika i Silajdžića, kao što je ovih dana održano više susreta raznih poličkih faktora s liderom SDA Sulejmanom Tihićem te predstavnicima HDZ-a i HDZ-a 1990.

Radojičić ističe da konačnog dogovora o reformi policije može biti ukoliko bude "realnosti da se od podstojećeg stanja napravi korak naprijed te ukoliko ne bude idealističkih poruka da se sve krene ispočetka ili napravi neka velika kula u oblacima".

Taj dogovor, naveo je, mogao bi se napraviti u narednih nekoliko dana ukoliko postoji realnost da se izbjegnu suviše radikalna nastojanja nekih političara o uređenju BiH i same policije.

Istaknuo je i da je pitanje šta se želi postići u ovoj fazi pregovora te dodao da ne bi bilo dobro da se samo traži ko će biti kriv što je odbijen Protokol o reformi policije.