BiH
0

Dodik i Fried o ustavnim promjenama i reformi policije

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik prenio je danas pomoćniku državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Danielu Friedu mišljenje da nije dobro što aprilski paket ustavnih amandmana nije usvojen i izrazio spremnost RS-a za aktivnim i konstruktivnim pristupom u nastavku razgovora o ustavnoj reformi.

On je, pritom, naglasio da je Daytonski mirovni sporazum za RS temelj svih budućih razgovora, saopćeno je nakon razgovora u Banjoj Luci iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

U vezi s reformom policijskih struktura, Dodik je ponovio spremnost za nastavak razgovora sve dok se ne iznađe rješenje, koje bi bilo po mjeri svih u BiH, čime bi se omogućio ubrzan put BiH ka evropskim integracijama. Naglasio je da RS vidi rješenje za reformu policije koje bi uvažilo postojeću ustavnu strukutru BiH, pri čemu bi policija RS-a bila definirana kao dio jedinstvene policijske strukture BiH.

Fried je rekao da očekuje da dogovor o ovom važnom pitanju bude brzo postignut, te izrazio uvjerenje da postoji način da se dođe do rješenja kojim bi se jasno definirale odgovornosti policijskih struktura na državnom i nižim nivoima.

Dodik je upoznao Frieda o mjerama entitetske vlade usmjerenim na poboljšanje socijalnih i ekonomskih prilika u Srebrenici i ponovio da su neprihvatljivi pokušaji izdvajanja Srebrenice iz ustavnopravnog poretka RS-a.

Fried je ohrabrio premijera Dodika da nastavi sa započetim aktivnostima, s ciljem omogućavanja boljeg života svim stanovnicima Srebrenice.

Entitetski premijer je naglasio apsolutnu opredijeljenost Vlade u ispunjavanju preostalih obaveza RS-a prema Haškom tribunalu i istakao da je rješavanje ovog pitanja od ključnog značaja za sve u RS-u i BiH.

Obostrano je naglašena potreba očuvanja stabilnosti u regionu, te je zaključeno da se ne smije dopustiti da odluka o konačnom statusu Kosova dovede do pogoršanja ukupnog stanja i odnosa u ovom dijelu Evrope. U tom pogledu, premijer Dodik je ponovio da će Vlada učiniti sve da očuva mir i stabilnost na teritoriji RS-a, kakva god odluka o statusu Kosova bude donesena.

Dodik je naglasio značaj Friedove posjete, s obzirom na to da se radi o posjeti najznačajnijeg međunarodnog zvaničnika Banjoj Luci i RS-u u posljednjih nekoliko godina.

Na kraju razgovora, premijer RS-a je zahvalio pomoćniku državnog sekretara SAD-a na njegovom angažmanu u vezi s pitanjima od značaja za ovaj region i za vrijeme koje je odvojio da posjeti Banju Luku i RS.