Predavanje studentima
0

Dodik i danas žali zbog propasti Jugoslavije

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik smatra da BiH ni danas ne uspijeva da nađe svoj unutrašnji konsenzus, kao što to nije mogla ni ranije kroz istoriju.

"BiH ne uspijeva da nađe svoj unutrašnji konsenzus ni kroz svoju istoriju, jer je uvijek bila sastavni dio velikih državnih sistema i trenutno funkcioniše pod upravom međunarodne zajednice kao neproglašeni protektorat", istakao je Dodik danas u pozdravnom predavanju studentima na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Dodik je rekao da je međunarodna zajednica u BiH onesposobila domaći politički sistem, odnosno "napravila ga zavisnim od očekivanja od međunarodne zajednice".

On je rekao da je politika RS da sačuva svoju autonomiju, iskoristi sva svoja ustavom zagarantovana prava, te proširi svoja predstavništva u inostranstvu u važnim zemljama poput SAD.

"U RS je potrebno vratiti autoritet institucijama javnog sektora, jer bez toga nema uspješnog tržišta", naglasio je Dodik.

Dodik kaže da i danas žali zbog propasti bivše Jugoslavije, jer su svi narodi u toj državi mogli mirno da žive, a Jugoslavija je mogla danas biti važan faktor EU.

"RS je danas stabilna i njene institucije besprijekorno funkcionišu kroz demokratski sistem vlasti", rekao je Dodik i dodao da je ključna potreba za budućnost RS reforma javne uprave, jer njen trenutni kvalitet nije na nivou koji je potreban Republici Srpskoj.
On je istakao da nedostaju ljudi koji će ići u korak sa vremenom i dodao da administracija u Vladi RS mora biti "bukvalno biološki zamijenjena i reformisana".

Dodik je rekao da je bez dobre javne uprave i sektora uprave nemoguće imati uspješnu društvenu zajednicu.

Govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji u RS, Dodik je rekao da RS djeluje stabilnije u odnosu na druge zemlje regiona i dodao da je 2005. godine imala nominalni iznos bruto društvenog proizvoda od 5,617 milijardi KM, a u 2008. godini 8, 46 milijardi KM.

"Za ove tri godine smo povećali bruto društveni proizvod u RS za blizu tri milijarde KM ili za 50 odsto", istakao je Dodik.

On je rekao da je povećanje bruto društvenog proizvoda ostvareno na način kako je Vlada RS kreirala i mnoge druge reforme u RS, a jedna od aktivnosti je bila "giljotina propisa", zahvaljujući kojoj je u RS više od 2 400 procedura po raznim osnovama smanjeno na 1 040.

Dodik je poželio studentima sve najbolje tokom školovanja, izražavajući zadovoljstvo činjenicom što je sa njihovim profesorima dao veliki doprinos da se formira Fakultet političkih nauka, za kojim se osjeća društvena potreba u RS.