Neformalni susret
207

Dodik i Čović dogovorili ubrzano formiranje koalicije na državnom nivou

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Dragan Čović sreli su se u nedjelju na neformalnom sastanku u Banjoj Luci. Tamo su, prema Čovićevim riječima, dogovorili ubrzano formiranje programske koalicije.

"U Banjoj Luci smo dogovorili što žurnije formiranje programske koalicije koja će posvećeno raditi na provedbi reformi na putu ka EU, imati jasan i usuglašen pristup u rješavanju problema izmjena Izbornog zakona, koji je na proteklim izborima još jednom pokazao sve svoje slabosti", rekao je Čović.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Podsjećamo, Dodik i Čović su i u mandatu na isteku odlično sarađivali, a HDZ i SNSD su čak pripremali prijedloge za izmjene u radu Ustavnog suda, odnosno izbacivanje sudija stranaca.

Dodikov SNSD je definitivno najjača partija iz Republike Srpske na državnom nivou sa oko 39 posto osvojenih glasova ili pet osvojenih mandata u Zastupničkom domu PSBiH. HDZ je u istom domu osvojio također pet mandata.

U njihovom prvom susretu nakon općih izbora po čijim rezultatima Dodik ulazi, a Čović izlazi iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, lider HDZ-a BiH poklonio je čelniku SNSD-a svoju knjigu "Iznad crte - moja vizija evropske Bosne i Hercegovine".

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Inače, zbirka sadrži više od sto Čovićevih govora iz posljednjih petnaest godina, a knjigu je ranije opisao kao "odgovor svima onima koji na različite načine pokušavaju kritizirati, omalovažiti sve što radimo".