BiH
0

Dodik: I bez Tihića se može realizirati reforma policije

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je pet političkih stranaka u BiH spremno da nastavi realizaciju Akcionog plana o reformi policije i bez lidera SDA Sulejmana Tihića koga je optužio za obaranje Mostarskog sporazuma.

Dodik očekuje da će se tokom ovog mjeseca donijeti potrebni zakoni o reformi policije i da će na osnovu njih Evropska unija potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH, što je ključni moment i za prestanak rada OHR-a u BiH.

On tvrdi da je nedavni sastanak u Širokom Brijegu "bio bitno opterećen netrpeljivošću koja vlada između lidera SDA i Stranke za BiH Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića i stalnim iskazivanjima neslaganja o svim pitanjima".

Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je "očigledno Tihić isfrustriran porazom na izborima od Silajdžića, da to još uvijek nije prebolio, ne želi da krene drugim putem, već samo želi da se politički osveti Silajdžiću", a, naveo je, stoga nije ni bilo moguće da se na tom sastanku razgovora o nečem konstruktivnom.

Naveo je i da je čak iz tog razloga bilo dogovoreno da se na pres-konferenciji obrate samo Božo Ljubić, lider HDZ-a 1990, i visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, ali da je "veoma nekorektno uzeo riječ i Tihić i saopćio dosta ličnih uvreda i političkih kvalifikacija koje ne stoje".

Dodik smatra da se na sastanku u Širokom Brijgu moglo vidjeti više stvari - Tihić je ohrabren stavovima nekoliko zemalja Evropske unije da uradi to što je uradio, a Dodik zna i koje su mu to evropske vlade dale podstrek da uđe u miniranje Mostarskog sporazuma da bi problematizirao stvari u BiH.

"Oni koji smatraju da treba da se zadrži OHR kao institucija međunarodne zajednice nemaju jasan odgovor šta će se desiti kada BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer su svi ponavljali da će potpisivanjem tog sporazuma prestati razlozi za ostanak OHR-a u BiH", rekao je Dodik navodeći da sada kada je došao taj trenutak neko, vjerovatno, ohrabruje Tihića da izađe iz ranije postignutog dogovora i želi da ospori potpisivanje Sporazuma i time otvori pitanje treba li ili ne OHR u BiH.

Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a optužuje i Tihića da je njegov postupak ili namjera u Širokom Brijegu bio motiviran upravo tom činjenicom da se ospori autoritet visokog predstavanika da bi članice EU kazale da stanje u BiH nije uredu.

"To nije ispravna logika i ne može da prođe", dodao je Dodik.

Dodik je rekao da kod svih pet ostalih predstavnika političkih partija koji su bili na sastanku postoji saglasnost da se nastavi dalje realizacija Mostarske deklaracije.

Lider SNSD-a je rekao da ga ohrabruje pristup ostalih pet predstavnika stranaka da se realizira Akcioni plan reforme policije i usvoje određeni propisi, jer za to postoji kapacitet ostalih pet najačih partija u vlasti.

Dodik je još dodao da ostaju poznati njegovi stavovi i o reformi Ustava u BiH.

"Moramo doći do ustavnih promjena koje će biti rezultat domaćih snaga, a nikakva intervencija nije relevatna za odlučivanje, a dotle imamo Ustav koji funkcionira i mi ćemo ga primjenjivati", poručio je Dodik.