Samit SEECP
58

Dodik: Hvala Erdoganu na ispunjenom obećanju, Kosovo će neuspješno predsjedavati

M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako neće ići na Kosovo kada se bude održavao sastanak Samita procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) te se zahvalio turskom predsjedniku što je održao obećanje i došao u BiH.

"Zahvalan sam Erdoganu što je održao obećanje koje je dao u Ankari kada smo ga pozvali da dođe i došao je. Samitu će prisustvovati 4-5 predsjednika država, što je najviše u prethodnim slučajevima ovog samita", rekao je Dodik.

Kada je u pitanju održavanje foruma na Kosovu, Dodik je kazao kako nema potrebe da on ide.

"Bit će neuspješni predsjedavanjem SEECP-om. Ja od 20. jula više nisam predsjedavajući, pa neka odluče, ali u formatu u kojem BiH ne priznaje status Kosova. Postoji modalitet na kojem se sarađuje i vjerovatno će neko u ime BiH ići", rekao je Dodik nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Naglasio je kako to ko će predstavljati BiH na Kosovu kada bude sastanak nije najvažnije pitanje i da je mnogo važniji forum i dogovori na njemu.

Predsjednik Republike Turske je čestitao BiH na predsjedavanju SEECP-om te podsjetio kako Turska snažno podržava Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Prema njegovim riječima, SEECP je koristan mehanizam za očuvanje stabilnosti i mira u regiji. On je kazao da Republika Turska podržava euroatlantski put BiH, te da će integriranje BiH u EU i NATO biti garant stabilnosti i mira. Naglasio je da će Turska nastaviti da pruža podršku za očuvanje stabilnosti, mira i prosperiteta BiH. Predsjednik Turske je izrazio spremnost da se, kako je rekao, oživi trojni mehanizam, odnosno da se održi sastanak BiH - Hrvatska - Srbija.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju saradnje dvije zemlje, prvenstveno u oblasti ekonomije, poljoprivrede, transporta i infrastrukture. Najviše pažnje tokom susreta posvećeno je autocesti Beograd - Sarajevo te značaju koji će njena izgradnja imati kako za BiH tako i za sve zemlje u regiji, pa i za Tursku. Bilo je riječi i o uvozu mesa te o konkretnim potezima koji će se realizirati u tom segmentu.

Sastanku sa Erdoganom su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.