BiH
0

Dodik: Građanska BiH još uvijek samo teorija i akademska ideja

FENA
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zalaže se za BiH na federalnoj osnovi, kao funkcionalnu državu sa jasno podijeljenim nadležnostima i na evropskom putu, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik ove partije, premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Govoreći na tribini Asocijacije nezavisnih intelektalaca Krug 99, na temu "BiH nakon izbora", Dodik je kazao da bi u slučaju da se prihvati ovakvo rješenje, za SNSD bilo prihvatljivo da u ustavu piše da se federalne jedinice ne mogu izdvojiti. Osim toga, u SNSD-u smatraju da konfederacija nje moguća, jer bi ona bila dezintegrativna.

U SNSD-u, kaže Dodik, ne razmišljaju o secesiji, ali razmišljaju o mogućim alternativama. Međutim, problem vide u tome što su politički faktori u BiH još opterećeni prošlošću.

On je naglasio da je SNSD u Republici Srpskoj pobijedio "ratnu partiju", koja je oko sebe okupljala ogroman broj ljudi, te u svojoj političkoj borbi ne vide ništa što navodi na sukobe.

Prema njegovim riječima, problem je sa shvatanjima u Sarajevu, koje odmah grubo anatemizira sve što dolazi iz RS-a.

Dodik je rekao da nema ništa protiv građanske BiH, ali je u BiH to još uvijek samo teorija i akademska ideja koju je apsolutno nemoguće realizirati, jer bi dovela do otvaranja starih priča.

O smatra da zato treba krenuti od realnosti, da se stvori realna i održiva BiH, a krajnje je vrijeme da Sarajevo prihvati činjenicu da postoji RS i na toj osnovi vidi kako napraviti BiH.

SNSD je spreman da prihvati ranije dogovoreni paket ustavnih promjena. Međutim, ova stranka je protiv toga da se najprije usvoje ustavne promjene pa tek onda formira nova vlast.

Dodik je naglasio da će podržati ovaj paket iako ima rješenja kojima je nezadovoljan i koja su predstavljala teške kompromise za RS, ali je poručio lideru Stranke za BiH i novoizabranom članu Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću da on sam ne može donijeti Ustav.

Inače, Dodik je prema Silajdžiću uputio veliki broj kritika, kazavši da on nije oduvijek bio građanin te da je najodaniji sljedbenik ideja Alije Izetbegovića iznesenih u Islamskoj deklaraciji.

Dodik kaže da je prirodno da se najbrojniji narod zalaže za građansku državu, na principu jedan čovjek jedan glas. Naglasio je da Srbi žele funkcionalnu BiH, ali da se boje unitarne države u kojoj ne vide garanciju za sebe.

Naveo je kako je predizborna priča o referendumu za otcjepljenje RS bila samo reakcija na stalne zahtjeve za ukidanje RS-a, a da je u Federaciji iskorištena kao politički blef.

SNSD, kazao je Dodik, davno se odvojio od Beograda u tradicionalnom smislu, ali niko ne može zabraniti stvaranje mostova.

Kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou, lider SNSD-a kaže da želi brzo formiranje nove vlasti. Međutim, u Federaciji se još ništa nije dogovorilo te u SNSD-u ne žele biti robovi te situacije.

Dodik je upozorio kako se Vijeće ministara BiH ne može formirati bez SNSD-a, a ova stranka traži mjesto predsjedavajućeg.

-To bi iz niza razloga bilo dobro za BiH, dok je za SNSD to minimlan uvjet, naglasio je Dodik.

Kada su u pitanju stranke koje će činiti moguću koaliciju, Dodik je kazao da on nema ništa protiv ni Stranke za BiH, ali je prokomentirao da oni u RS-u koji žele jačanje ovog entiteta sa zadovoljstvom kažu "dobro je da je Haris tamo".

Premijer RS-a je poručio OHR-u da nema šta da priča u vezi sa reformom policije, sve dok se ranije prihvaćeni sporazum ne počne primjenjivati.

Prema njegovim riječima, OHR zatvara oči pred činjenicom da nigdje nije predviđeno da stranci budu članovi Direkcije za reformu policije te da se ne provodi princip odlučivanja konsenzusom. Ukoliko se Direkcija i njen rad ne urede u skladu sa sporazumom, SNSD će izaći iz nje i objaviti da je završena reforma policije.

Dodik kaže da je SNSD već prihvatio zakonodavnu nadležnost nad policijom na nivou BiH i to da policija RS bude dio integriranog sistema.

Međutim, ukoliko Evropska unija zbog reforme policije odbije potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, Dodik je izjavio da nema namjeru nikoga da moli te da se na ovaj način ne može doći do reforme policije.

U vezi sa ratnim zločincima, Dodik je mišljenja da one koji su ih počinili treba progoniti sve dok su biološki živi, a taj svoj stav je iznio još onda kada o ovoj temi u RS-u niko nije smio pričati. S druge strane, Dodik ne prihvata da se rat u BiH 1992.-1995. okarakterizira kao agresija i genocid, već se poziva na izvještaj Međunarodne komisije za Balkan da se ovdje radilo o unutarnjem sukobu.

Govoreći o odnosu prema vjerskim zajednicama, Dodik je istaknuo da je SNSD na proteklim izborima politički porazio radikalno krilo Srpske pravoslavne crkve, koje je stajalo uz SDS. Ali, smatra Dodik, kod Bošnjaka je glavna politička ličnost reisu-l-ulema Cerić. Dodik se zalaže da se na nivou države usvoji zakon o vjerskim zajednicama "kako bi ih stavili tamo gdje im je i mjesto u svakoj demokratskoj državi".

Zamjenik predsjednika SNSD-a Nikola Špirić je naglasio da je ova stranka spremna za razgovore o formiranju vlasti, ali mu nije jasno kako su u Federaciji, i prije objave rezultata, počele razne kombinatorike.

Budući da SNSD ne misli zvati SDS u pomoć, Špirić se izjasnio protiv najavljene koalicije SDA-Stranka za BiH koju je nazvao inicijalnom kapislom za podjelu BiH i poziv da svaka nacija ide svojim putem

Špirić kaže da ne treba praviti koalicije koje su dugoročno protiv BiH, te da je prilikom formiranja vlasti potrebno jasno kazati građanima šta će nove vlasti uraditi u naredne četiri godine, a SNSD je spreman raditi na tom principu.