Intervju za Russia Today
157

Dodik govorio za ruski medij: Imam informaciju da SAD bespilotnom letjelicom nadgleda ciljeve u RS-u

A. L.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je intervju za ruski medij Russia Today u kojem je između ostalog kazao kako Amerikanci bespilotnim letjelicama nadgledaju strateške ciljeve u manjem bh. entitetu.
SAD je optužio da vode hibridni rat protiv RS-a nametanjem sankcija i otežavanjem pristupa tom entitetu međunarodnim finansijama.

"Imam informaciju da SAD bespilotnim letjelicama nadzire sve strateške ciljeve u Republici Srpskoj. Pokušavaju nas zastrašiti i pokazati da su sila koja nam u trenu može sve", kaže Dodik.

Dotakao se rata u Ukrajini kazavši kako je ruska agresija opravdana, a Vladimira Putina je hvalio kao zagovornika "humanog političkog pristupa".

Dodik je za portal koji je zabranjen u Evropskoj uniji rekao kako Moskva vodi ispravnu vanjsku politiku pa je tako imala pravo na odluku da napadne Ukrajinu.

"Vjerujemo da Moskva vodi ispravnu politiku i da je, braneći svoj suverenitet, imala pravo procijeniti prijetnje koje za nju postoje. A ako neko vjeruje, a to su prije svega SAD i Velika Britanija, da imaju pravo potpuno podjarmiti Ukrajinu, čineći je odskočnom daskom za napad na Rusiju, onda je Moskva imala sve razloge barem zaštititi ogroman broj Rusa koji žive u Ukrajini i kojima su kijevske vlasti oduzele pravo na ruski jezik", izjavio je Dodik.

Dodik je izrazio nadu da će Rusija iz ovog rata izaći ojačana te da će takva biti u stanju obuzdati ono što je on nazvao "nakaradnim liberalnim Zapadom"

Kaže i kako bi volio da Putin dobije maksimalnu podršku na predstojećim predsjedničkim izborima.

"Putin je podigao Rusiju, to je sigurno. Tako ja to vidim. A ono što svijet sada treba je Putinov humani politički pristup", izjavio je Dodik koji je ranije najavio kako će 17. februara putovati u Rusiju kako bi se tamo sastao s Putinom te s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Za Evropsku uniju je kazao kako je zapala u "kulturnu regresiju te promiče ono što je protivno ljudskoj prirodi" a opisao ju je kao američkog vazala.