BiH
0

Dodik: Funkcionalna BiH na bazi dogovora i realnih mogućnosti

FENA
Funkcionalna BiH može da se gradi samo na bazi dogovora i uvažavanja realnih mogućnost u skladu s Ustavom, rekao je premijer Milorad Dodik tokom razgovora s višim zamjenikom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Peterom Bas-Backerom.

Dodik je ovom prilikom naglasio da su razgovori o ustavnim promjenama mogući samo u demokratskoj atmosferi, uvažavajući prava konstitutivnih naroda.

Ambasador Bas-Beker je pohvalio odluku Vlade RS-a o utvrđivanju općine Srebrenica kao područja od posebnog socijalno-ekonomskog značaja i aktivnosti koje su preduzete da se riješe osnovna pitanja stanovnika Srebrenice.

Također, ambasador Bas-Beker je ocijenio kao pozitivnu pomoć Vlade na obnovi džamije Ferhadija u Banjoj Lucu. On je, također, izrazio uvjerenje da će u Sarajevu biti vraćena i imovina Srpske pravoslavne crkve te da će biti nastavljen dijalog vjerskih zajednica u BiH

Premijer Milorad Dodik je zahvalio ambasadoru Peteru Bas-Bekeru na dosadašnjoj saradnji i doprinosu na ostvarivanju rezultata koji su postignuti u Republici Srpskoj i BiH, posebno u stvaranju povoljne sigurnosne situacije, saopćeno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.