BiH
0

Dodik: Formirati u Srebrenici institut za istraživanje genocida

FENA
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio je danas da će RS inicirati formiranje instituta za istraživanje genocida sa sjedištem u Sreberenici i uputio poziv svim stranama u BiH da to zajednički urade.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naglasio da bi taj institut "istraživao genocid u Srebrenici i sve prethodne i s tim upoznavo nove generacije".

Komentirajući izjave nekih bošnjačkih zvaničnika u vezi s dešavanjima u Srebrencii tokom rata, Dodik je naveo da ne želi da se i dalje ide na "raspirivanje tih strasti", ali da i ne želi da se na njih i ne odgovori.

"Nijedna od tih izjava nije prihvatljiva. Mislim da se ulazi u jednu atmosferu dodatnih obećanja bošnjačkih političara prema svom narodu i dovođenja ga u zabludu. RS neće biti ukinuta, ne može se ukinuti", naveo je entitetski premijer i dodao da BiH ne može postojati bez RS-a "i neće postojati".

"To oni moraju da razumiju i shvate, a ako i dalje govore o ukidanju RS-a, onda je to njihova odgovornost", naglasio je Dodik.

Dodao je i da bilo kakvu poruka "koja dolazi od Harisa Silajdžića, naši ljudu ne treba ozbiljno da shvate, već treba da ih prihvate kao izjave ozlojeđenog čovjeka, koji već 15 godina ne uspijeva da provede svoju ratnu politiku na ovim prostorima i koji iz dana u dan doživljava neuspjehe na tom planu".

On je pozvao bošnjačke povratnike u Srebrenici da ostanu u tom gradu, ocijenivši da je najava njihovog kolektivnog iseljenja 14. marta zbog nezadovoljstva presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi Bosne i Hercegovine (BiH) protiv Srbije i Crne Gore za genocid, proizvod novog pokušaja manipulacije od nekih bošnjačkih zvaničnika.