Poruka iz RS-a
71

Dodik: Formiranje komisije za oružje bi pojačalo međusobno povjerenje

SRNA
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da bi zbog jačanja međusobnog povjerenja u BiH bilo dobro da bude formirana zajednička komisija entitetskih vlada koja bi utvrdila činjenično stanje o proizvodnji oružja i municije u Federaciji BiH (FBiH), koje je izvan kontrole zajedničkih institucija BiH, ali da ne vjeruje da će to u FBiH prihvatiti.

"BiH je sastavljena od dva entiteta, tri naroda i to je dejtonska struktura. Vidimo da kod BiH i njenih zajedničkih organa to ne funkcioniše i da to nije 'dejtonska odgovornost'. Zato bi bilo najbolje zbog jačanja ukupnog povjerenja odnosa u BiH da se napravi zajednička komisija vlada RS i FBiH i da se izvrši kontrola i inspekcija i u FBiH i u RS, i da ta priča splasne", rekao je Dodik novinarima u Tesliću.

Dodik je poručio da ta priča neće nestati arogancijom koju, kako kaže, pokazuju Bošnjaci nedolaskom na zakazanu sjednicu Predstavničkog doma parlamenta.

"Ta sjednica i nije važna, već da li ima skrivenog oružja ili nema. Očigledno da ga ima i to treba da bude zaustavljeno", rekao je Dodik.

On je istakao da je u FBiH "projektima međunarodnog faktora", ostalo šest fabrika oružja i municije, a da su u operacijma uništavanja u RS ukinute sve, te da zato postoji opravdana zabrinutost.

"Naravno, nismo mi ništa slabiji ili lošiji zbog toga, ali svakako ne bilo dobro da neko tajno proizvodi oružje i da ga skladišti, kako to oni kažu, za 'ne daj Bože'. Da li će to u FBiH prihvatiti? Ne vjerujem, ali vjerujem da će naša vlada pristati", naveo je Dodik.

Sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH na kojoj je trebalo koja se raspravlja o tzv. ratnohuškačkim izjavama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji FBiH, odgođena je u petak, 20. aprila zbog nedostatka kvoruma.