{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Dodik finansira simpozij o poricanju genocida"

F
FENA
3.10.2008. u 17:01
0
0
"Dodik finansira simpozij o poricanju genocida"
0
"Dodik finansira simpozij o poricanju genocida"
Društvo za ugrožene narode za BiH smatra skandaloznim organiziranje simpozija o poricanju genocida u Srebrenici, koji će uz finansijsku podršku Vlade RS-a biti održan 4. oktobra u Banjoj Luci.
Organizator tog simpozija je NVO „Istorijski projekat Srebrenica", osnovan u Holandiji radi relativiziranja, tabuiziranja i poricanja genocida nad više od 8.000 ubijenih Srebreničana, saopćeno je iz Društva za ugrožene narode za BiH.

"Nepodnošljivo je to što i pored činjenice da je nakon izvještaja Komisije za Srebrenicu uslijedilo priznanje tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Dragana Čavića da je zločin u Srebrenici crna strana srpske historije, te zvanične presude Međunarodnog suda pravde u Den Haagu da su vojska i policija RS-a počinile genocid nad Muslimanima UN-ove enklave Srebrenica, Dodikova vlada finansiranjem ovakvih simpozija negira genocid i vrijeđa hiljade onih koji su ostali da pamte svoje najmilije tražeći dijelove njihovih tijela rasutih po masovnim grobnicama širom RS-a", riječi su Fadile Memišević, predsjednice Društva za ugrožene narode za BiH.

Memišević smatra da je licemjerno što organizator spomenutog simpozija nakon negiranja genocida najavljuje osnivanje komisije za istinu i pomirenje - po uzoru na Južnu Afriku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: