O izboru Tročanjija
29

Dodik: Drago mi je što novi komesar dolazi iz Mađarske, oni imaju bolji senzibilitet za Balkan

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izjavio da se raduje sastanku s novoizabranim rukovodstvom Evropske komisije, napominjući kako Mađari imaju više senzibiliteta od ljudi koji dolaze iz drugih evropskih zemalja.

"Evropska komisija će biti suočena s nizom drugih unutrašnjih pitanja koje treba da riješi u okviru same Evrope, prije svega migracije, eura i Brexita. Kad je riječ o politici proširenja, značajna liberalna grupacija oko Macrona je protiv proširenja i to će biti veoma teško prevazići dok Evropa ne riješi probleme koje sam napomenuo", kazao je Dodik.

Naveo je kako su resursi EU za proširenje i podršku proširenja značajni, ali da se u BiH mora gledati kako reagovati na sve izazove.

"Zapadna Evropa treba radna mjesta i to dovodi do populacionih problema. Odjednom su shvatili da dolazak migranata treba zaustaviti, jer ima niz problema, socijalnih, obrazovnih, vjerskih i drugih. Oni se orijentišu na zaustavljanje migranata i pokušavaju da bazen za radnu snagu preusmjere ovdje, u zemlje koje bi sutra postale članice EU", rekao je Dodik.

Napominje kako je osnovno pitanje kako sarađivati kad ne postoje institucije Bosne i Hercegovine.

"Radujem se sastanku sa svim novim ljudima iz Evropske komisije, naročito s komesarom za proširenje. Mislim da je veoma važno što dolazi iz Mađarske, oni imaju bolji senzibilitet nego druge evropske zemlje kada je riječ o Balkanu", istakao je Dodik.

Dodao je kako ne poznaje lično novog komesara za proširenje EU Lasla Tročanjija.

"Znam o njemu samo ono što sam pročitao u njegovoj biografiji", zaključio je Milorad Dodik.