{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: "Dosta mi je Gregoriana"

F
30.7.2009. u 15:16
0
33
Dodik: "Dosta mi je Gregoriana"
0
Dodik: "Dosta mi je Gregoriana"
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik danas je ponovo kritikovao rad Suda i Tužilaštva BiH, ali i prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffija Gregoriana, za koga je rekao da mu ga je "dosta".
Dodik je, na pitanje novinara u Drakulićima kod Banje Luke da prokomentira Gregorianovu izjavu da bi odlaskom stranih sudija i tužilaca bili ugroženi životi domaćih, rekao da "mu je dosta Gregoriana i da njega tumači", dodajući da će prvi zamjenik visokog predstavnika veoma brzo okončati mandat u BiH.

Najavio je i da RS neće prihvatiti moguću odluku visokog predstavnika u BiH kojom bi produžio mandat stranih sudija i tužilaca u BiH.

Za strane sudije u Sudu i Tužilaštvu BiH Dodik je rekao da „kontroliraju“ pravosudne institucije BiH, "koje najčešće upotrebljavaju protiv Srba i određenih političara koji im nisu odgovarali“ i poručio im da "poslije 1. januara 2010. godine neće ostati u BiH“.

Podsjetio je da su strane sudije i tužioci došli u BiH na bazi ugovora koji je potpisala država i da je jedini način da oni produže svoj mandat samo ako se taj ugovor s međunarodnom zajednicom i organima BiH ponovo produži.

"Mogu definitivno da vam kažem da oni neće ostati u BiH poslije 1. januara iduće godine“, ustvrdio je entitetski premijer i najavio da će RS tražiti da se redefinira uloga Suda i Tužilaštva BiH kako bi bila u skladu s Ustavom BiH.

Govoreći o podršci odluci da strane sudije završe procese u vezi s pitanjem ratnih zločina, dodao je da je RS time htjela da pokaže svoju odlučnost u borbi protiv svega što je bio zločin u proteklom ratu.

"Ako se istraje u ovome što sada radi međunarodna zajednica, mi nećemo dati svoju saglasnost da bilo ko ostane. S druge strane, ako visoki predstavnik eventualno produži mandat sudijama, organi RS-a proglasit će nevažećim njihovo djelovanje na prostoru RS-a, šta god to značilo“, poručio je Dodik.

Obrazložio je to riječima: "Ukoliko neko misli da se igra, neka se igra, a RS će u tom slučaju reći da oni nemaju kompetencije na njenoj teritoriji.“

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: