{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: "Dosta mi je Gregoriana"

F
30.7.2009. u 15:16
0
33
Dodik: "Dosta mi je Gregoriana"
0
Dodik: "Dosta mi je Gregoriana"
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik danas je ponovo kritikovao rad Suda i Tužilaštva BiH, ali i prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffija Gregoriana, za koga je rekao da mu ga je "dosta".
Dodik je, na pitanje novinara u Drakulićima kod Banje Luke da prokomentira Gregorianovu izjavu da bi odlaskom stranih sudija i tužilaca bili ugroženi životi domaćih, rekao da "mu je dosta Gregoriana i da njega tumači", dodajući da će prvi zamjenik visokog predstavnika veoma brzo okončati mandat u BiH.

Najavio je i da RS neće prihvatiti moguću odluku visokog predstavnika u BiH kojom bi produžio mandat stranih sudija i tužilaca u BiH.

Za strane sudije u Sudu i Tužilaštvu BiH Dodik je rekao da „kontroliraju“ pravosudne institucije BiH, "koje najčešće upotrebljavaju protiv Srba i određenih političara koji im nisu odgovarali“ i poručio im da "poslije 1. januara 2010. godine neće ostati u BiH“.

Podsjetio je da su strane sudije i tužioci došli u BiH na bazi ugovora koji je potpisala država i da je jedini način da oni produže svoj mandat samo ako se taj ugovor s međunarodnom zajednicom i organima BiH ponovo produži.

"Mogu definitivno da vam kažem da oni neće ostati u BiH poslije 1. januara iduće godine“, ustvrdio je entitetski premijer i najavio da će RS tražiti da se redefinira uloga Suda i Tužilaštva BiH kako bi bila u skladu s Ustavom BiH.

Govoreći o podršci odluci da strane sudije završe procese u vezi s pitanjem ratnih zločina, dodao je da je RS time htjela da pokaže svoju odlučnost u borbi protiv svega što je bio zločin u proteklom ratu.

"Ako se istraje u ovome što sada radi međunarodna zajednica, mi nećemo dati svoju saglasnost da bilo ko ostane. S druge strane, ako visoki predstavnik eventualno produži mandat sudijama, organi RS-a proglasit će nevažećim njihovo djelovanje na prostoru RS-a, šta god to značilo“, poručio je Dodik.

Obrazložio je to riječima: "Ukoliko neko misli da se igra, neka se igra, a RS će u tom slučaju reći da oni nemaju kompetencije na njenoj teritoriji.“

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: