{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik dolazi na sastanak u Pariz

S
10.4.2009. u 20:47
0
14
Dodik dolazi na sastanak u Pariz
0
Dodik dolazi na sastanak u Pariz
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je da će prisustvovati sastanku "prudske trojke" sa ministrima inostranih poslova Češke, Francuske i Švedske u Parizu, ukoliko do njega dođe.
Dodik je podsjetio da su ministri inostranih poslova Češke Karel Schwarzenberg, Francuske Bernar Kouchner i Švedske Carl Bildt prilikom nedavnog sastanka sa ''prudskom trojkom'' pominjali mogućnost budućih razgovora u Parizu, ali im je rečeno da će se "evropska trojka" eventualno dogovoriti i odlučiti o tome.

Lider SNSD-a je Srni izjavio da je očigledno da u funkcionisanju BiH ima dosta problema, čija je suština da su neki u BiH željeli da mimo Dejtona obezbijede određene nadležnosti koje im ne pripadaju.

Dodik, koji je danas na Mrakovici prisustvovao otvaranju trodnevne konferencije Mladih socijaldemokrata, rekao je da on samo poštuje Dejtonski sporazum i odbacio ocjene da je ''prudski proces'' usporen.

''Moja odgovornost je manifestovana kroz reformu policije i mnoge druge stvari koje su pokušane da se na jedan apolitičan način postave kao važne za BiH'', kaže Dodik.

Dodik je istakao da u BiH postoji 'neefikasna' Federacija BiH, koja svakoga dana sve više ekonomski opterećuje RS, koja zbog stanja u drugom entitetu ne može pribaviti bolji kreditni rejting.

''Imamo problem sa stend-baj aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom. RS je ispunila sve uslove, a Federacije ne može ništa da ispuni od tih uslova, tako da mi četiri godine nemamo mogućnosti da pribavimo kvalitetna sredstva'', rekao je Dodik.

On je rekao da je očigledno da je Federacija BiH 'nesposobna' da se uopšte transformiše i prilagodi brzom odlučivanju, što zbog unutrašnje organizacije, što zbog nedostatka političke volje da ona funkcioniše, kako bi se izvršio pritisak da u BiH sve bude centralizovano.

Lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA dobili su poziv za razgovor sa ministrima inostranih poslova Češke, Francuske i Švedske o rješavanju političke krize u BiH, a razgovori će, najvjerovatnije, biti održani u Parizu, potvrdio je danas predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: