BiH
0

Dodik demantirao da će njegova plaća biti 6.000 KM

FENA
Premijer Republike Srpske demantirao je navode da je utvrđen nacrt zakona o plaćama u RS-u po kojem je predviđeno da on kao predsjednik Vlade ima plaću od 6.000, a ministri 5.000 KM.

Dodik tvrdi da nije utvrđen nikakav nacrt zakona o plaćama, ali je potvrdio da se razmišnja da taj dokument bude urađen.

Komentirajući najave o poskupljenju hljeba i pekarskih proizvoda u RS-u, Dodik je kazao da će Vlada iskoristiti sve zakonske mehanizme koje ima kako bi uticala da ne dođe do " špekulativnog povećanja cijene hljeba".

Istaknuo je da su vladine mogućnosti vezane samo za inspekcijski nadzor cijena, a da saglasnost za njihovo povećanje daju lokalne zajednice, tako da Vlada na to ne utiče niti može da zabrani takav potez.

Apelirao je na sve lokalne zajednice da "odustanu" od davanja saglasnosti na poskupljenje hljeba, te dodao da smatra da nema razloga za povećanja cijena, jer rod pšenice nije ugrozila suša, koju, naveo je, pokušavaju da predstave kao glavni razlog za rast cijene hljeba.

Dodik je najavio da će se, zajedno sa Direkcijom robnih rezervi Srbije, pokušati obezbijediti ponovno aktiviranje Robnih rezervi RS-a, odnosno osigurati određene količine pšenice i kukuruza i tako smanjiti mogućnost povećanja cijena.