Društvo s crne liste
732

Dodik danas objavljuje imena: Željka Cvijanović glavna je kandidatkinja za Predsjedništvo BiH

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedništvo SNSD-a danas zasjeda u Laktašima te bi trebalo biti poznato koga će ta stranka nominovati za ključne pozicije u državi.
Čelnik SNSD-a Milorad Dodik do sada je bio prilično tajanstven i nije otkrivao konkretna imena ljudi koje će nominirati za ključne funkcije uoči predstojećih općih izbora.

Ipak očekuje se da on bude kandidat za predsjednika entiteta Republika Srpska, a da Željka Cvijanović bude kandidirana za članicu državnog Predsjedništva. Inače, Cvijanović je osoba od najvišeg povjerenja Dodika i ranije je obnašala funkcije kojih bi se Dodik zasitio.

Tako je ranije bila premijerka RS-a, a trenutno je predsjednica tog entiteta. Treba podsjetiti da je Cvijanović 2014. godine bila kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH i tada je izgubila u tijesnoj utrci od Mladena Ivanića (PDP).

Cvijanović je tada osvojila 310.000, a Ivanić 317.000 glasova.

Podsjetimo, pored Dodika i Cvijanović je na crnoj listi Velike Britanije zbog podrivanja državnih institucija, a ocijenjena je kao ruski pijun u BiH.

Nezvanično, na listama za NSRS i Predstavnički dom državnog parlamenta neće biti nekih starih kadrova SNSD-a poput Nikole Špirića, Sredoja Novića, Dušanke Majkić te Lazara Prodanovića.

Kandidati iz RS-a za državno predsjedništvo su Vojin Mijatović (SDP), ali i Nenad Nešić (DNS) te Mirko Šarović (SDS).

Kandidatkinja opozicije za predsjednicu RS-a je Jelena Trivić (PDP), a njoj bi glavni protukandidat trebao biti Milorad Dodik, koji ne želi nipošto izgubiti vlast u RS-u.