BiH
16

Dodik danas o sankcijama SAD-a

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratit će se danas javnosti, nakon što su mu Sjedinjene Američke Države uvele sankcije, jer je, kako su obrazložili, prijetnja provedbi Daytonskog sporazuma.

Ambasada SAD-a u BiH je obrazložila da se Dodik usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon te predstavlja značajnu prijetnju provedbi Daytonskog sporazuma.

Sankcije protiv Dodika podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji ove države, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Dodik je jučer kratko rekao da je sankcije očekivao, dok je premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da je dobio od Amerikanca informaciju da će se to dogoditi, ali da njegova zemlja neće uvesti sankcije predsjedniku RS-a, neće zamrznuti njegovu imovinu u Srbiji, niti zabraniti dolazak u tu državu.

U proteklom periodu Dodik je osporavao legalnost i legitimnost Ustavnog suda BiH, posebno nakon što je kao neustavan osporen 9. januara kao “Dan RS-a” te referendum o tom prazniku, koji je i pored zabrane tog suda proveden u septembru prošle godine.

Entitetski predsjednik je pokrenuo i inicijativu za donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH kako bi iz te pravosudne institucije bile “odstranjene” sudije stranci.

Ranije je, između ostalog, rekao i da je Ustavni sud BiH dio Ustava BiH, ali da nikada nije usvojen zakon o radu ove pravosudne institucije, već radi na osnovu internih pravilnika.