BiH
0

Dodik: Cijena zgrade vlade "racionalna i realna"

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik tvrdi da entitetska vlada nije imala obavezu da Skupštini RS-a dostavi informaciju o izgradnji nove zgrade Vlade, ali je to urađeno iz želje da se poslanici informiraju jer se radi "o kapitalnom, monumentalnom i značajnom objektu za samu RS, njeno obilježje, državni i upravljački kapacitet".

Potvrdio je da "kompletna izgradnja i uređenje objekta ne prelazi cijenu od 3.400 KM po kvadratnom metru uključujući i PDV", te ocijenio da je to "racinalna i realna" cijena poslovnih objekata ukoliko se pogledaju slične cijene poslovnih objekata u Banjoj Luci i okruženju.

"RS time trajno dobija administrativni centar, koji će koristiti generacijama i biti obilježje ne samo Banje Luke već i RS-a", tvrdi entitetski premijer precizirajući da je u cijenu od 3.400 KM po metru kvadratnom "uključeno i vanjsko uređenje zgrade tj. trg i njegovo popločavanje, te fontane i parkinzi koji se prave".

Dodik je u izjavi novinarima kazao da informacija o izgradnji nove zgrade Vlade nije imala zahtjev da bude tajno razmatrana, već u redovnoj parlamentarnoj proceduri, dok su neki od dokumenata koji su pratili aktivnosti "izgradenje ovog administrativnog centra", u skladu s preporukama Komisije za javne nabavke i samog značaja objekata "proglašeni tajnim kako bi se ubrzale procedure i došlo do potrebnog kvaliteta tog objekta".

To je i učinjeno, naveo je, i samo zbog tog razloga pojedini dokumenti ugovora o izgradnji imali su oznaku "tajno".

Dodik je optužio SDS da je sve to iskoristio kako bi napravio "medijsku predstavu", dok sama zgrada Vlade podliježe svim kontrolama nadležnih institucija.

Nova zgrada Vlade, što uključuje i dvije dodatne u njenoj blizini, bi trebalo da bude završena do početka oktobra kada bi se trebala zatražiti i upotrebna obaveza.