(Ne)jasan stav
0

Dodik čestita, njegova savjetnica napada: Da li treba graditi odnose s Iranom pod Raisijem ili ne?

D. Be.
Prije nepunih mjesec dana tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo i čestitku novoizabranom predsjedniku Irana Ebrahimu Raisiju.

"Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), u poruci Ebrahimu Raeisiju čestitao je pobjedu. Nada se proširenju međusobnih veza pod Raeisijevim mandatom. Također je poželio da dvije strane sarađuju kako bi ispunile zajedničke interese svojih nacija i osigurale međunarodni mir i stabilnost", pisalo je u pismu koje je 15. jula objavila iranska novinska agencija MEHR.

Vijest objavila iranska agencija
Vijest objavila iranska agencija

Od toga su prošle tri nepune sedmice kada je Teheran posjetila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i sastala se s predsjednikom Islamske Republike Iran - Ebrahimom Raisijem.

Nakon sastanka je saopćeno da je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje, te jačanju saradnje u različitim oblastima.

Predsjednik Raisi je kazao da je potrebno jačanje ekonomske saradnje i trgovinske razmjene, što će biti jedan od prioriteta nove administracije. Istakao je da će Iran uvijek podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te da će podržavati napredak naše zemlje.

Samo dan poslije iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika rečeno je da se ograđuju od "neovlaštenog djelovanja ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković u Teheranu".

Dodikova savjetnica za vanjsku politiku Ana Trišić je kazala da Turković kao ministrica ima generalno ovlaštenje da održava kontakt sa svim državama sa kojima BiH ima diplomatske odnose, uključujući Iran, ali je morala da vodi računa o delikatnosti situacije.

Saopćenje iz Dodikovog kabineta
Saopćenje iz Dodikovog kabineta

"Povodom susreta Turković sa novoizabranim predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem za koga postoji zabrinutost zbog njegove uloge u masovnim pogubljenjima političkih zatvorenika tokom 1980-tih u Iranu, Trišić je istakla da funkcioner ranga Turković ne može reći da nije upoznat sa kontroverzama i u tom smislu trebalo je da traži konsultacije sa Predsjedništvom BiH, ali ona to nije učinila, nego je djelovala na svoju ruku", saopćeno je 5. augusta.

S obzirom na Dodikov optimizam koji je izrazio u pismu i želju za unapređenjem odnosa s Iranom, pitanje je kakav bi zaključak šefica bh. diplomatije Bisera Turković mogla izvući i da se konsultovala, iako se ne može tvrditi da nije, sa Predsjedništvom BiH prije puta u Teheran.