{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik će dati podršku trećoj federalnoj jedinici u BiH

F
30.8.2007. u 11:50
0
0
Dodik će dati podršku trećoj federalnoj jedinici u BiH
0
Dodik će dati podršku trećoj federalnoj jedinici u BiH
Milorad Dodik je nakon današnjeg razgovora sa kardinalom Vinkom Puljićem izjavio da će podržati zahtjev Hrvata za organizacijom trećeg entiteta, ukoliko ga oni koncipiraju. Ujedno je pozvao i sve izbjegle Hrvate da se vrate u Republiku Srpsku i uputio poziv pravosuđu da procesuira sve odgovorne za ubistva građana hrvatske nacionalnosti na području banjalučke regije.
"Ukoliko Hrvati u BiH koncipiraju svoj zahtjev za organizaciju treće federalne jedinice u BiH mi ćemo to podržati", izjavio je danas predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik.

Ponovio je da se on i njegova stranka, SNSD, zalažu za uređenje BiH kao federalne asimetrične zajednice, te ne misli da su regije dobar način za uređenje zemlje.

"Organizacija po regijama bi predstavljala dodatne elemente nestabilnosti", kazao je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci nakon razgovora sa nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

Uz poziv Hrvatima da se vrate u RS, Dodik je naveo da u tom bh. entitetu imaju sigurnu sredinu i mogućnost da slobodno žive i raspolažu sa imovinom koja im je vraćena.

Svi moraju odgovarati za ono što su počinili tokom rata ukoliko želimo stabilnost, kazao je kardinal naglasivši da kada se propagira praštanje i pomirenje ne skida se odgovornost onih koji treba da odgovaraju za svoj čin.

"Razgovori su uklonili mnoge predrasude i otvorena je jedna nova perspektiva susreta, razgovora i rješenja lokalnih problema na području RS-a", ocijenio je kardinal Puljić.

Izražavajući spremnost za daljnju saradnju i podršku, Dodik je kazao da je ovo važan dan zbog posjete kardinala Puljića Vladi RS-a. Oni koji su počinili zločin, kazao je Dodik, treba da budu predmet progona pravosudnih institucija dok god su živi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: