Novac davno uplaćen
36

Dodik: Bukvalno smo prevareni pričom o nabavci vakcina putem COVAX-a

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je BiH prevarena pričom o zajedničkoj nabavci vakcina putem mehanizma COVAX.
"Mi smo bukvalno prevareni pričom o zajedničkoj nabavci preko COVAX-a. Sada vidimo da EU namjerava ili pokušava saopštiti javnosti da će zatvoriti isporuke dok ne završi svoje potrebe. Vidjet ćemo kako će se to odvijati", kazao je.

Dodik je poručio da RS sa Srbijom razvija dogovor o tome.

"Upotreba vakcina je veoma složena i narednih dana ćemo morati ponovo razgovarati o temi kako se kretati kroz taj problem", rekao je Dodik, prenosi Srna, i dodao da je Republika Srpska za zajedničku koordinaciju za nabavku platila šest miliona eura, a od toga ništa nije dobila.

Dodik je dodao i da RS pregovara o određenim količinama ruske vakcine, a vjeruje i u nabavku kineske. Ovaj bh. entitet se pribilježio i za direktnu nabavku putem Ministarstva civilnih poslova BiH, kao i Federacije BiH i Brčko distrikta.

Iz Globalne alijanse za vakcine (GAVI), s kojom BiH ima potpisan ugovor za nabavku 1,2 miliona doza vakcina kroz COVAX program, za Klix.ba jučer su kazali da bi početak distribucije vakcina mogao početi tek narednog mjeseca, ali da ni tada sve države neće biti uključene u pošiljke. Neki će na vakcine čekati i u narednim mjesecima.

Iz GAVI-ja ističu da im je cilj do kraja 2021. godine distribuirati sve naručene vakcine u 92 države svijeta, među kojima je i naša.

Na pitanje da li će BiH dobiti vakcine protiv Covid-19 od proizvođača Pfizer, iz GAVI-ja su nam kazali da im je cilj u narednih nekoliko sedmica objaviti zahtjeve država za količinama doza vakcine te planirati podjelu po zemljama.

"Cilj COVAX-a je započeti pošiljke vakcina u najspremnije zemlje, možda već u februaru, s prvom tranšom dovoljnom da zaštiti 3% stanovništva svake ekonomije koja učestvuje u programu, u prvoj polovini godine, nadovezujući se na naš cilj zaštite za najmanje 20% stanovništva do kraja 2021. Važno je napomenuti da sve ovo čeka povoljne regulatorne rezultate i spremnost zdravstvenih sistema i nacionalnih regulatornih sistema u pojedinačnim zemljama koje učestvuju", naveli su.

Prema predviđanjima COVAX-a i pretpostavci dostupnosti, očekuju da blizu 1,8 milijardi doza bude dostupno za 92 države koje su u okviru ovog mehanizma, među kojima je i BiH.

"Naše predviđanje ukazuje na to da bismo trebali ispuniti zahtjeve za vakcinu koje su postavili samofinansirajući učesnici (države) u drugoj polovini 2021. godine", navode u COVAX-u.

Podsjetimo da je BiH putem COVAX-a ulatila novac za 1,2 miliona doza, a putem EU mehanizma je naručeno 892.000 doza vakcine.