BiH
0

Dodik: Budžet BiH dogovoren, ali to sada negira jedna stranka

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Republika Srpska se zalaže za što skorije usvajanje budžeta Bosne i Hercegovine, što je bio dogovor šest lidera na sastanku u Banjoj Luci, koji sada pokušava da negira jedan od njegovih učesnika, rekao je entitetski predsjednik Milorad Dodik tokom razgovara u Banjoj Luci s predsjedavajućom Komiteta regiona EU Mercedes Bresso.

Dodik je ponovio da je RS čvrsto opredijeljena za proces evropskih integracija, ali proces u kojem će ona imati svoje vidljivo mjesto, i koji će biti plod koordinacije unutar BiH.

Naglasio je da je uspostavljanje mehanizma kooridinacije na evropskim pitanjima za RS izuzetno bitno, i da je taj princip vratio povjerenje RS u evropski proces, koji se u BiH nerijetko koristio za pokušaj modeliranja političkog sistema, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Kada je u pitanju primjena odluke Suda u Strazburu u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“, Dodik je kazao da je RS bila spremna da je primijeni još prije četiri godine, ali da nije spremna da ulazi u šire izmjene Ustava, koje se ne traže samom odlukom Suda u Strazburu.

Sastanku su prisustvovali i ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi RS-a, a u delegaciji predsjedavajuće Komiteta regiona EU bio je Stefano Sannino, generalni direktor za proširenje u EU.