Koga se boji?
352

Dodik branio Tegeltiju, napao Evropljane i Amerikance, pa strašio "Sarajevom - monstrumom"

D. Be.
Predsjedvajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) kazao je da RS više ne može garantovati sigurnost Milanu Tegeltiji da obavlja dužnost predsjednika VSTV-a. On je kazao da postoje odani kadrovi RS-a, ali i oni koji su izdajnici i prodani.
"Ne postoje sigurnosni uslovi da radi u VSTV-u. U poziciji smo da kažemo da kadrovi iz RS-a koji sprovode politiku RS-a ostaju časni i dio projekta u RS-u, a oni koji prihvate da budu podanici političkog Sarajeva i međunarodne zajednice su prodani i kupljeni od tih faktora", dodao je.

Dodik smatra i da je VSTV neustavna kategorija. On je u današnjem nastupu najgorim riječima govorio o "političkom monstrumu Sarajevu", a ničim izazvan skrenuo je pažnju i na navodne planove o institucionalnim napadima na RS.

"Dolazimo u poziciju da Sarajevo, odnosno SDA, kaže da je pravosuđe izgubljeno i da ga treba vratiti u njihove ruke. Nama tamo nije sigurno boraviti, to javnost u RS-u treba znati. RS je spremna garantovati svakome sigurnost u RS-u bez obzira na nacionalnu pripadnost i koga predstavlja. Ogorčeni smo na neke pravosudne presude koji su tipično vezani za politiku", dodao je.

Dodik smatra da Milana Tegeltiju neko želi istjerati iz VSTV-a, pa je spomenuo i navodne poruke o likvidacijama.

"Ko god je pokušao da radi u skladu s interesima RS-a, prolazi ovako kako prolazi Tegeltija ili će proći tako. Oni koji su Srbi, a tamo su, očito da su podlegli atmosferi", mišljenja je.

Dodik je pozvao sve Srbe da se "čuvaju u Sarajevu, jer to nije normalna sredina".

"Vratite se RS-u da dogovorimo daljnji rad na nivou BiH", poručio je.

On se dotakao i dolaska Joea Bidena na vlast u Sjedinjenim Američkim Državama kazavši da niko neće ništa nametnuti RS-u "niti zavrtati ruke ni Dodiku ni Željki".

"Danas zasjeda Komitet za vanjsku politiku SAD-a. Pogledajte ko je tamo... Oni predlažu državni udar u BiH koji treba promijeniti ustavni poredak. A oni koji se suprotstave tome trebaju biti prognani. A prvo trebaju ovladati tužilaštvom“, govorio je Dodik.

Sarajevo je nazvao "političkim monstrumom".

"Tu je i novi zakon o VSTV-u, pa hoće i tamo da biraju samo podobne i da ostala reforma pravosuđa ne treba da se provede. I traže da se o VSTV-u glasa u parlamentu. Mi za taj zakon nećemo glasati, on je podvala Evropljana koji su dio tog plana da stvore što jače institucije BiH kako bi se obračunali sa slabijim institucijama u RS-u", zaključio je i dodao da se "priprema orkan napada na RS".

Ponovio je da ne šeta ulicama Sarajeva niti voli ići u glavni grad Bosne i Hercegovine.

"Nema plan za separaciju RS-a, ali ima želju da se odbrani", kazao je.