Član Predsjedništva BiH
452

Dodik: Bošnjački političari jedva čekaju da im dođe strani tutor da njima upravlja

R. D.
Dodik na konferenciji za medije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dodik na konferenciji za medije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu kazao je kako je određen prema dijalogu s predstavnicima druga dva naroda te je naveo i niz kritika na račun visokog predstavnika i međunarodne zajednice.

On je kazao kako se za važna pitanja koja su postavljena ne nalazi rješenje jer se politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata ne mogu dogovoriti o pitanju unutar FBiH, te je kazao kako je formiranje interresorne radne grupe uzaludno i neće dovesti do promjena.

"Mi ostajemo u snažnom prigovoru učestvovanja CIK-a jer je on izabran nelegalno, a svoj naum dokazali su na izborima", izjavio je Dodik te kazao kako je veoma skeptičan u vezi s mogućnosti napretka te da treba osigurati dogovor na najvišem nivou.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Narodna skupština RS-a je iskazala spremnost da razgovara o otvorenim pitanjima, dodao je te naveo kako se u BiH sada "na jedan sumnjiv način pokušava dati legitimitet jednom novom čovjeku, a da se izbjegne Vijeće sigurnosti UN-a".

"Konfuzija dolazi do toga i danas se ne zna ko je visoki predstavnik, što je dokaz potpunom neredu koji su ovdje napravili. Bošnjački političari jedva čekaju da im dođe strani tutor da njima upravlja. Bonska ovlaštenja su prošlost i to loša prošlost, njima je posijan razdor u Bosni i Hercegovini", utvrdio je Dodik.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Naš razgovor u Beogradu je bio kvalitetan, naveo je on te dodao kako je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma te može biti aktivan subjekt u aktuelnoj priči o ustavnim rješenjima.

"Mislim da je vrijeme da se Srbija i Hrvatska s potpisnica vrate u poziciju gledanja kako se sporazum proveo te razmišljanja kako ga unaprijediti. Dejtonski sporazum je devastiran, posebno od visokih predstavnika. PIC ponovo zove na pomirenje, a to rade od 1996. od kada su formirani. Na te njihove namjere ne treba ozbiljno računati", naveo je Dodik.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Bošnjaci žele da OHR ostane dok god on ispunjava njihova očekivanja, izjavio je Dodik te ponovio kako ga RS ne želi.

"Dejtonski sporazum poznaje samo visokog predstavnika, a ne njegov ured. Nejaki Inzko je dopustio da neki u njegovom uredu postanu važniji od njega", zaključio je Dodik.