BiH
0

Dodik: Bošnjački lideri opstruiraju reformu policije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik optužio je danas bošnjačke stranke u BiH da opstruiraju reformu policije te time ugrožavaju evropski put BiH.

Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao da su lideri SDA Sulejman Tihić i Stranke za BiH Haris Silajdžić svo vrijeme učestvovali u razgovorima o reformi policije, a "onda su se vjerovatno dogovorili da Tihić iskarikira ljutnju, da bi potom i Silajdžić tražio ustupke".

Podsjetio je da su zakoni o reformi policije dogovoreni u Mostaru, te da ih podržava i Brisel, što je dovoljno za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Ponovio je da će njegova stranka glasati za ove zakone, ukoliko oni dođu na dnevni red Parlamentarne skupštine BiH, te pozvao bošnjačke lidere da podrže zakone o reformi policije kako bi bili ispunjeni uvjeti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Dodik ističe i da mu nije jasno zašto SDS nije podržao rješenje o reformi policije, jer ovi zakoni, kako tvrdi, ostavljaju policiju i MUP RS-a.

Komentirajući neke izjave PDP-a, Dodik je rekao da nije neočekivano da na lokalnim izborima dođe do eventualne koalicija PDP-a i SDS-a, ali i dodao da će SNSD-e i nakon ovih izbora ostati najmoćnija partija u RS-u.