BiH
0

Dodik: Bošnjaci nisu otvorili nijednu firmu u Srebrenici

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je kao neprihvatljive stavove Adila Osmanovića, potpredsjednika RS, da je jedino pravično rješenje za Srebrenicu da bude izdvojena izvan ustavnopravnog poretka RS-a, te optužio Bošnjake u Federaciji BiH da u Srebrenici "nisu otvorili nijednu firmu".

"Činjenica je da nijedna firma iz Federacije BiH nije otvorila ni autopraonicu u Srebrenici da bi im pomogla, a pokušavaju da politička pitanja izdižu čak do Ujedinjenih nacija", rekao je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Dodik je kazao da potpredsjednik RS-a može da ima stav, ali da "on ne daje mnogo do njega".

Ponovio je da je u Dejtonski sporazum "locirao" Srebrenicu u RS-u, te njene nadležnosti nad lokalnom zajednicom i tu se ništa neće promijeniti.

"I Osmanovićeva izjava nije ništa novo sa stanovišta zahtjeva gospode iz Sarajeva i njihovih trabanata ovdje u RS-u. Takvih zahtjeva je bilo i prije i pokušavali su s nekakvim šatorskim naseljima, a pokušavat će i sada", naveo je Dodik.

Komentirajući Osmanovićev stav da Ujedinjene nacije Srebrenicu treba da proglase prostorom izvan ustavnopravnog poretka RS-a "budući da su je u ratnom periodu proglasili zaštićenom zonom", Dodik je postavio pitanje Osmanoviću i drugima "kako se moglo desiti da u tri godine funkcioniranja zaštićene, demilitarizirane zone iz nje izlaze jedinice koje su vršile masakre i pokolje po okolnim selima".

Dodik je dodao i da o tome govori i posljednja knjiga koju je izdao Ibran Mustafić "Planirani haos".

Naglasio je i da UN nemaju više ništa sa Srebrenicom i da se u vezi sa Srebrenicom više ništa neće dešavati nakon što je jučer prihvaćeno da postoje posebna izborna pravila za tu općinu.