{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: BiH nikada neće priznati nezavisnost Kosova

F
26.2.2008. u 14:38
0
0
Dodik: BiH nikada neće priznati nezavisnost Kosova
0
Dodik: BiH nikada neće priznati nezavisnost Kosova
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik i drugi govornici na današnjem protestnom mitingu na Trgu Krajine u Banjoj Luci poručili su da RS nikada neće priznati kosovsku nezavisnost i da je za njih Kosovo dio Srbije.
Dodik je u obraćanju učesnicima mitinga prenio telegrame zahvalnosti srbijanskog predsjednika i premijera Borisa Tadića i Vojislava Koštunice za podršku koju RS pruža narodu Srbije.

„Nećemo priznati Kosovo jer je to pitanje od našeg vitalnog interesa“, kazao je Dodik i dodao BiH nikada neće priznati nezavisnost Kosova, te da je RS za BiH uz dogovor, poštivanje i uvažavanje tog entiteta.

On je poručio da je status RS-a jasan te da ona želi razvoj i stabilnost i traži da parlament BiH „prizna RS, a ukoliko to neće, vidjet ćemo šta ćemo učiniti“. Nije precizirao na šta konkretno misli.

Entitetski premijer je naglasio da su mirni protesti ono što treba činiti, jer je to jedini i najbolji odgovor na nepravdu učinjenu priznavanjem nezavisnosti Kosova.

„Danas idem u Brisel da im poručim da dolazim s jednog veličanstvenog mitinga i da im kažem kako će uvijek ovaj narod reagirati na nepravdu“, dodao je on.

Istakao je učesnicima mitinga da „Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića prepuste njemu i on će se s njima obračunati“, te da "nema međunarodne zajednice koja će ubuduće moći da nameće odluke RS-u, jer smo mi tu da to na miran i dostojanstven način spriječimo“.

Dodik je još naveo da je RS trajna kategorija i da je niko neće „satanizirati, jer ne postoji kolektivna odgovornost i oni koji su optuženi za ratne zločine treba da odgovaraju“.

Kazao je i da nosi bedž na kojem piše da je Kosovo Srbija.

Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić kazao je da je današnje učesnike protesta u Banjoj Luci „okupila nepravda otimanja dijela teritorije suverene države Srbije“ te naveo da su sve srpske parlamentarne stranke jedinstevne o pitanju nepriznavanja kosovske nezavisnosti.

„Ovo je pitanje svih nas i srpskog naroda ma gdje on bio“, kazao je Radojičić navodeći da RS ne prihvata nezavisnost Kosova i o tome je donijeta i Rezolucija u Narodnoj skupštini RS-a.

Radojičić je podsjetio da su predstavnici iz RS-a u zajedničkim institucijama obavezani da se ne može ući u proces priznavanja jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od BiH.

„Ne prihvatamo tumačenje po kojem je Kosovo izoliran slučaj“, rekao je Radojičić i dodao da je RS neupitna i trajna kategorija koju treba jačati da bi bila jedinstvena i stabilna.

Poslanik SDS-a u Skupštini RS-a Borislav Bojić kazao je da ovo nisu vremena za velike riječi već djela te poručio da je „sveta dužnost da se brani Kosovo i Srbi u RS-u neće izdati svoju braću na Kosovu“.

Bojić je još kazao da je „17.februara bio dan smrti međunarodnog prava“, naglasio je da se „nikada neće priznati lažna država Kosovo“.

On je podsjetio na skupštinsku Rezoluciju u kojoj se kaže da, ukoliko većina država prizna Kosovo, i "RS će da krene svojim putem".

Bojić je na protestnom mitingu kritikovao i izjavu lidera SDA Sulejmana Tihića da Srbi mogu ići iz BiH ako im se tu ne sviđa, što su učesnici mitinga propratili zvižducima.

„Nećemo ići nigdje iz BiH, jer ovdje nismo podstanari“, dodao je Bojić navodeći da „nezavisno Kosovo neće biti dugog vijeka“.

Učesnicima mitinga, kojih je bilo nekoliko hiljada, obratili su se i predsjednik Boračke organizacije RS-a Pantelija Ćurguz i predstavnici Studentske unije RS-a, bokser Goran Delić i drugi govornici.

Pored zvižduka na pominjanje bošnjačkih lidera u BiH, uzvikivane su riječi podrške Kosovu u Srbiji, a učesnici mitinga nosili su slike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Jedna grupica mladih se nakon završenog mitinga izdvojila te krenula ulicama Banje Luke uz uzvike „Ubij, ubij Šiptara“ i druge pogrdne riječi. Ponovo su krenuli ka američkom konzulatu u Banjoj Luci ispred kojeg su raspoređene jake snage policije koje im nisu dozvolile da se približe zgradi. Bačeno je nekoliko kamenica u tom pravcu, ali nije bilo sukoba s policijom.

Ova grupa zatim se ponovo uputila ka centru Banje Luke uz uzvike "Kosovo je srce Srbije, ne damo Kosovo, ne damo RS".

I učesnici današnjeg skupa nosili su transparente s natpisima "Priznajte republiku srpsku krajinu" i "Hoćemo samostalnost RS-a", a bio je primjetan i transparent s natpisom „SAD“ na kojem je nacrtan kukasti krst.

Pored predstavnika srpskih parlamentarnih stranaka RS-a, današnjem protestu prisustvovao je i predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović i konzul Srbije u Banjoj Luci Jadranka Derajić.

Na protestnom mitingu bilo je prisutno nekoliko hiljada građana, što je manje od najavljivanog broja, posebno ako se ima na umu da se očekivalo od 30 do 50 hiljada učesnika iz svih dijelova RS-a.

Policija je osiguravala mjesto održavanja skupa, sve važne entitetske institucije, konzularna predstavništva u Banjoj Luci, vjerske te objekte međunarodnih organizacija.

Pored nekoliko hiljada građana na Trgu Krajine s transparentima podrške Srbiji i Kosovi, bilo je primjetno i dvadesetak muškaraca i žena obučenih u crno s natpisima „Ravnogorski pokret“ i „Spremite se, spremite se“ sa četničkom ikonografijom.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović jučer je donio odluku da osnovne i srednje škole u Banjoj Luci danas ne rade zbog najavljenog protesta.

Današnji protest pratio je veliki broj medija, među kojima i Ruska državna televizija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: