Puste želje
312

Dodik: Banja Luka je naš glavni grad u kojem se razvija ideja Republike Srpske

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je Banja Luka za Republiku Srpsku glavni grad u kojem se razvija i živi ideja RS-a, za koju su mnogi stradali.

Dodik je rekao da je ideja Republika Srpske bila vjekovna težnja mnogih koji su živjeli na ovim prostorima, da Srbi sa drugima žive u miru i imaju svoj organizacioni i teritorijalni oblik.

"Zato je Banja Luka važna i zato smo mi iz institucija Republike Srpske u kontinuitetu ulagali napore da gradu damo sadržaje koje treba da ima kao glavni grad", rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana grada - 22. aprila.

On je naveo dva upečatljiva perioda u kojima se Banja Luka razvijala – period kada je ban Svetislav Milosavljević davao osnovne konture za razvoj grada, te posljednjih petnaestak godina kada su "mnogi pregaoci koji su rukovodili gradom, dali nesumnjiv doprinos da dobije svoj srednjoevropski značaj".

"Banja Luka danas nije samo aleje, mladost i sport. Danas je ovdje centralni sistem vlasti Republike Srpske, centralno mjesto političkih, ekonomskih, finansijskih i drugih dešavanja", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Rewpublika Srpska će nastaviti da ulaže napore za kontinuitetom razvoja projekata tih vrsta koji će Banjaluci dati sve što je potrebno za predznak glavnog grada.

On je naveo da će Banja Luka uskoro dobiti i novi klinički centar, koji neće biti samo klinički centar Banje Luke već Republike Srpske, kao i da su osmišljeni projekti autoputeva da ovaj grad i cijela Republika Srpska ne ostanu komunikacijski zatvorene.

"U tom pogledu Banja Luka predstavlja centralno mjesto, jer je to tako prirodno, ali ne smatramo manje važnim ni bilo koji dio Republike Srpske", naveo je Dodik.