BiH
15

Dodik: Balkan ostavljen kao potencijalno žarište

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da se na osnovu površnog posmatranja vidi da se region Balkana drži kao stalna zona potencijalnog žarišta i zamrznutih sukoba, a da se prema Srbima vodi rigidna politika.

Kako prenosi Sputnjik, Dodik se složio sa ocjenom premijera Srbije Aleksandra Vučića da je „očigledno da na Balkanu postoje sve veća tenzije i pokušaji sveukupne destabilizacije odnosa“.

"„Slažem se sa Vučićem i dijelim njegovu zabrinutost i njegov stav“", naveo je Dodik, dodajući da je nemoguće da spirala kazni za Srbe i srpski narod traje bez obzira na to koje su političke vlasti u Srbiji na sceni.

Prema mišljenju predsjednika RS, to govori da se zadržava jedna rigidna, podmukla politika prema Srbiji i srpskom narodu.

"„Na Kosovu se to najbolje vidi. Bez obzira što se promijenila vlast, i to nekoliko garnitura, i danas se kažnjava Srbija i srpski narod u konceptu koji je, po njima, navodno trebalo da kazni Slobodana Miloševića"“, kazao je Dodik.

Dodik je istakao da „o tome kako stvari stoje u Bosni i Hercegovini nikada nisu šutjeli“, ali kaže da je očigledno da u BiH postoji jedna struktura onih koji žele da zaštite nasilje međunarodnih predstavnika iz prošlosti.